Duurzaam speelgoed én een oplossing voor oud papier overschot: BendeMal

Summary
Duurzaam speelgoed maken van oud papier: BendeMal
Duurzaam speelgoed én een oplossing voor oud papier overschot: BendeMal
library

Met haar “BendeMal” bedacht de Bredase concepter Anouk van den Berk een manier waarop iedere vader, moeder, opa, oma of kattenouder, de meest indrukwekkende bouwwerken kan maken van het eigen oud papier.

Een raket, een raceauto een molen of een camper: zelf bouwen van je eigen karton? Urenlang speelplezier voor de kinderen en een (nagenoeg) lege papiercontainer.

Creatieve oplossing van oud papier

Als voorbeeld de Grote Kerk van karton bij de winkel Parels in de etalage. Het afgelopen jaar heb ik, net als vele andere moeders, mijn best gedaan om mijn kinderen zo goed, gezellig en ook nog een beetje educatief verantwoord te vermaken. Het hele jaar door heb ik allerlei bouwwerken gemaakt van ons eigen oude karton. Het begon met een simpel kasteeltje met een ophaalbrug en eindigde bij een raceauto mét bewegend stuur. Onze meisjes vonden het prachtig, het karton kreeg een tweede leven en wanneer de meisjes uitgespeeld waren, maakte ik gewoon weer iets nieuws. Voor bijna niets. Alleen een rol papieren tape en wat dubbelzijdig plakband.

Ik maak de creaties uit mijn hoofd, maar bij het zien van foto’s zakte de moed bij vrienden en kennissen vaak al in de schoenen en begonnen ze er maar niet aan. Dat vond ik jammer. Ik probeerde dan wel om uit te leggen, hoe het op de makkelijke manier kon, maar ze vonden het dan toch te moeilijk óf te veel werk.

Rond de feestdagen zag ik steeds vaker nieuwsberichten over rondzwervend afval van de overvolle papiercontainers en de afvalverwerking die de enorme toestroom van oud papier niet konden bijbenen. Daar zag ik een kans. Want dat was bij ons ook zo, maar vanaf het moment dat ik begon met bouwen, zag ik in iedere bijzonder grote, smalle, lange of piepkleine doos, weer een nieuw knutselproject. Die omslag in denken, dat zou je bij meer mensen kunnen bereiken, wanneer ze het oud papier niet meer zien als afval, maar als materiaal waarmee je de tofste dingen mee kan maken.

Van hobbyproject naar duurzaam product

De oplopende cijfers en de lockdown in zicht, gaven het laatste zetje. Voor ons waren en zijn de knutselprojecten nu nog écht een uitkomst. In deze tijden, wanneer we eigenlijk weinig anders kunnen doen, zeker als het geen weer is voor de speeltuin of het bos. Dat speelplezier gunde ik andere kindjes en hun ouders ook. Daarom ben ik de mallen gaan tekenen, zodat íedereen een mooi bouwwerk kan maken.

Gebaseerd op de grootste succesnummers van het afgelopen jaar brengt ze de mallen nu op de markt onder de naam: BendeMal. Zo is er onder andere een BendeAstronaut, een raket met alle planeten van ons zonnestelsel. Een BendeMolen waarbij de wieken kunnen draaien, een raceauto met bewegend stuur én een camper in 9 verschillende kleuren. En nu dus ook de Grote Kerk van Breda.

Ik heb wél een aantal shortcuts toegevoegd aan de mal, zodat mensen zelf kunnen bepalen hoe uitgebreid ze hun kerk willen maken, maar ik zou eerlijk gezegd beginnen met een van de andere mallen. De camper, de molen én de raket zijn, met een beetje hulp van BendeMal, voor iedereen te maken. Een middagje knippen en plakken en je kunt zo op ruimtereis of roadtrip in je eigen huiskamer. Als je die onder de knie hebt is de Grote Kerk de kroon op je werk, zoals het ook de kroon op Breda is.

Opbrengst steunt stichting Jarige Job

Alle mallen inclusief de uitdagende Grote Kerk zijn te koop in de webshop: www.bendemal.nl en zodra ze weer open zijn bij diverse winkels. Met dit initiatief steunt Bendemal Stichting Jarige Job. Stichting Jarige Job helpt kinderen, die hun verjaardag niet kunnen vieren omdat er thuis geen geld voor is, door het geven van een verjaardagsbox. Hierin zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag, thuis én op school! Jaarlijks vieren inmiddels meer dan 80.000 kinderen hun verjaardag met de hulp van Jarige Job!

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/d68e74c55f5d9948c5c2b6813d6a3536_large.jpg https://www.circulairondernemen.nl/uploads/91ece2d34c64a8c56a71b1dacd09c822_large.jpg
Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?