Nieuw Licht op de Zaak

Nieuw Licht op de Zaak
solution

Heeft u oudere TL-lampen? ‘Nieuw Licht op de Zaak’ is een maatregel om snel te besparen. Met een simpele aanpassing van het armatuur behaalt u direct winst op drie fronten. Nieuw Licht op de Zaak is:
- Zuinig: Uw TL-verlichting gebruikt 40% minder energie
- Duurzaam: U spaart het milieu
- Prettig: Uw lampen geven een rustiger licht

Natuur & Milieu richt zich met de campagne Nieuw Licht op de Zaak op verlichting in bedrijfs- en kantoorpanden. Hier valt nog veel besparing te behalen, zowel op CO2-uitstoot als financieel. Bij deelnemers worden ouderwetse armaturen gerenoveerd om ze geschikt te maken voor zuinige T5 tl-buizen. De ouderwetse T8 tl-buizen worden na deze renovatie vervangen door T5 tl-buizen.

Besparing

De dunnere lamp heeft een werkelijk verbruik, inclusief aansturing, van 38 Watt terwijl hij een betere lichtopbrengst en een tot 3 maal langere levensduur heeft. Met andere woorden: beter licht terwijl u tot wel 40% bespaart op elektriciteit. Voor het plaatsen van deze lampen moet het bestaande armatuur aangepast worden. Dit komt er feitelijk op neer dat in elk armatuur een nieuw voorschakelapparaat wordt geplaatst die geschikt is voor T5.

Een armatuur renoveren kost zo'n 55 euro. Dat is ongeveer een derde van de prijs van een nieuw armatuur. U heeft de investering meestal in twee jaar terugverdiend.

Meedoen kan al vanaf 50 armaturen. Heeft u zelf een lager aantal armaturen? Verzamel dan ondernemers in de buurt die ook interesse hebben in vervanging en dien gezamenlijk een offerte-aanvraag in.

Aanmelding

Nieuw Licht op de Zaak levert niet alleen snel voordeel op, het vraagt ook weinig inspanning. U hoeft alleen het aanmeldformulier in te vullen op www.nieuwlichtopdezaak.nl en Natuur & Milieu regelt verder alles.

Over de techniek

T8 tl-buizen zijn de ongeveer twee duimen dikke tl-buizen die jarenlang als de standaard golden voor de Nederlandse kantoorpanden. Deze lampen verbruiken meer stroom dan dat wordt aangegeven op de lamp. Een 58 Watt T8 tl-lamp bijvoorbeeld, verbruikt in werkelijkheid geen 58, maar 72 Watt. Dat komt doordat de aansturing ook stroom verbruikt, ongeveer 14 watt. Deze lamp wordt in deze campagne vervangen door een 35 Watt T5 tl-lamp. In het plaatje hieronder ziet u duidelijk het verschil tussen de oude T8 en de nieuwe T5 tl-buizen.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/c0251592bff03bbbf5afdb7254714037_large.jpg
Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?