Goodtogather zoekt een partner die gerecyclede nylon boetgaren kan maken

Goodtogather produceert schepnetten om eenvoudig drijfvuil mee op te ruimen. Het ontwerp van de schepnetten is modulair. De nylon netten worden met de hand geknoopt door vissers in Haïti. Goodtogather wil de schepnetten volledige circulair maken en zoekt hiervoor een partner; om van gerecyclede nylon fibers gerecyclede nylon boetgaren te maken.

Over Goodtogather
Goodtogather schepnetten zijn gemaakt om vanaf de kant eenvoudig drijfvuil uit het water te vissen. Door de stevige constructie kunnen ook zwaardere voorwerpen – bijvoorbeeld plastic emmers of jerrycans – worden opgevist. Elk onderdeel is gemaakt voor langdurig gebruik en kan apart worden vervangen. De netten worden op dit moment gemaakt van ongerecycled nylon boetgaren, dat zien we graag anders.
Zwerfvuil
Een belangrijk deel van de plastic soep ontstaat vanaf het land. Zwerfvuil komt in het water terecht. Als drijfvuil verzamelt het zich langs de kant, op plaatsen waar vanaf het water vaak lastig is op te ruimen.
Om drijfvuil vanaf de kant op te kunnen ruimen, zijn stevige schepnetten met lange steel nodig. De stevigheid is nodig om langdurig intensief buitengebruik mogelijk te maken en om ook zwaardere voorwerpen uit het water te kunnen vissen. Door de lange steel kan eenvoudig vanaf hogere kades, steigers en/of vanaf schepen gewerkt worden.
Vissers in Haïti
Haïti behoort tot de armste landen ter wereld. De meeste families moeten zien rond te komen van een paar dollar per dag. Onze netten worden met de hand geknoopt door vissers in Haïti. Het extra inkomen kunnen ze goed gebruiken.
Onze netten
Voor het net is gekozen voor nylon boetgaren, om voldoende levensduur te kunnen garanderen. Gerecyclede boetgaren bestaat op dit moment nog niet op de markt. Gerecyclede nylon vezels zijn wel te koop. Het Italiaanse Aquafil is wereldwijd de belangrijkste leverancier van gerecyclede nylon vezels onder de naam Econyl. De polyamide bouwstenen worden onder andere uit gebruikte visnetten onttrokken. Het Noorse bedrijf Nofir en stichting HealthySeas verzorgen de aanvoer van afgedankte en uit zee geruimde visnetten.


De uitdaging
Het kleine stapje van gerecyclede vezels naar boetgaren is waar Goodtogather een partner voor zoekt. Wie kan van gerecyclede nylon fibers gerecyclede nylon boetgaren maken en wil dit voor ons faciliteren? Laat hieronder een reactie achter, koppel een oplossing of neem direct contact op.
Lees meer
Hoi Willard,
Fijn dat je meedenkt.
Aquafil is inderdaad de belangrijkste speler op de markt. Hun fabriek in Slovenië produceert 100% gerecycled nylon. Het proces draagt een Norske Veritas certificaat. Tot een aantal jaren terug bestonden ook andere spelers op de markt waaronder DOMO Chemicals en DSM. Deze partijen hebben hun activiteiten inmiddels teruggeschroefd of stilgelegd. Aanvoer van gebruikt nylon is door Aquafil goed geregeld. Toeleveranciers van gebruikte netten zijn onder andere Nofir, Healthy Seas en Net-Works. Een andere toevoer bestaat uit post-consumer nylon vloerbedekkingen. De gerecycelde vezels van Aquafil worden onder de naam Econyl in verschillende landen verkocht, ook in Nederland.
Waar wij naar op zoek zijn is een partner die van Econyl vezels boetgaren weet te maken.
Goodtogather
Aquafil (een Italiaans bedrijf) maakt ook nylon van waste: http://www.aquafil.com/sustainability/econyl/
Hi! Interface maakt tapijttegels van gerecyclede nylon visnetten. Wellicht kun je hun eens vragen: https://mvonederland.nl/praktijkvoorbeeld/interface-tapijt-van-afgedankte-visnetten
Richard,
Hartelijk dank voor je enthousiaste reactie.
Onze schepnetten zijn bestemd voor langdurig buitengebruik. De lange levensduur is nodig met het oog op kosten per kilo opgeruimd plastic. Apart bezien zijn alle onderdelen van enkelvoudig materiaal waardoor de recyclingkosten laag kunnen blijven.
Natuurlijk hebben we overwogen de netten van natuurvezel te maken. Nadeel is dat ze in dat geval gemiddeld slechts 2 jaar meegaan. De produktiekosten zullen niet noemenswaardig lager zijn. De levensduur van de nylon variant is 10 a 20 jaar. Dit illustreert meteen de technisch-economische kant van polymeren. Het materiaal is gewoon te goed. Recyclen in de eindfase blijft daarmee de meest aangewezen weg. Het goede nieuws is dat dit met polyamide (nylon) zowel technische als economisch prima uitvoerbaar is.
Goodtogather
Waarom niet direct kijken naar nieuwe grondstoffen i.p.v. recycling? Hierbij ook de langere steel van hetzelfde materiaal samen te stellen. Zal dit in mijn netwerk moeten bespreken wat op welke termijn mogelijk is. Te maken van reststroom biomassa en dan zelfs dat onder bepaalde condities biologische afbreekbare variant.