Oriënza zoekt duurzame verpakkingen en doppen voor chemische middelen

uitdaging

Als producent van reinigingsmiddelen is Orienza voortdurend op zoek naar manieren om te verduurzamen. Daarbij kijken we niet alleen naar de samenstelling van onze producten, maar ook naar de verpakkingen. We willen nu dan ook overstappen op een zo duurzaam mogelijke verpakking. Onze grootste uitdagingen daarbij zijn de (doseer)dop en de triggersprayer.

Milieuvriendelijke producten

Orienza BV chemicals & detergents is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren, verkopen en distribueren van reinigings- en onderhoudsmiddelen onder private label. We zijn gevestigd in Papendrecht, waar we in onze productielocatie jaarlijks ruim 2000 ton milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen produceren. Het milieu is heel belangrijk voor ons: bij de samenstelling van nieuwe producten houden we rekening met de milieu-impact. Een deel van producten is tevens gecertificeerd door het Eco-label EU programma en Cradle to Cradle Certified TM.

Duurzame verpakkingen

Om onze producten nog milieuvriendelijker te maken, willen we gebruik maken van duurzame verpakkingen. We streven naar materiaal met zo min mogelijk impact op het milieu. Denk bijvoorbeeld aan een composteerbare fles van cellulose, of een verpakking gemaakt van recyclebaar plastic uit de ‘plastic soep’. Onze grootste uitdagingen hierbij zijn de trigger sprays, speciale doseerdoppen en dispensers. We hebben verschillende types doppen nodig die zorgen voor kwaliteitsbehoud en de juiste dosering.

Voorwaarden

We hebben ongeveer 600.000 flessen nodig op jaarbasis, met een combinatie van doppen en triggersprayers. Het gaat om een assortiment van verpakkingen, met een inhoud variërend van 500 ml tot 5 liter. Verder moet een duurzame verpakking voor ons aan een aantal eisen voldoen.

  • Het materiaal moet recyclebaar of composteerbaar zijn
  • Het materiaal moet kunnen worden gebruikt voor diverse maten en typen verpakkingen en producten
  • De basisverpakking moet weinig volume innemen bij het transport
  • De verpakking moet stevig en geschikt zijn om er reinigingsmiddelen in te kunnen verpakken

Wie maakt onze duurzame fles en (doseer)dop?

Wij gaan graag in gesprek met bedrijven die duurzame verpakkingen, trigger sprays en doppen kunnen ontwikkelen. Geïnteresseerde partijen kunnen contact opnemen met Jeffrey Prins via jp@orphisch.nl of 06-48144761.

De Rabobank Circular Economy Challenge

Deze uitdaging is onderdeel van de Rabobank Circular Economy Challenge. Samen met MVO Nederland en KPMG stimuleert de Rabobank ondernemers om circulair te ondernemen. Het doel is om uiteindelijk 100 bedrijven in regionale challenges te helpen bij het omschakelen van een lineair naar een circulair business model. Op futureproof.community matchen we de bedrijfsuitdagingen van deze ondernemers met circulaire en innovatieve oplossingen.

Twitter
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Suzanne van Huijgevoort op 28-09-17 orienza.nl

Wil jij op deze uitdaging reageren?

Laatste reacties

05 apr
Reactie van Jeffrey

Dankzij de Futureproof Community is onze uitdaging opgelost en produceren wij nu nog duurzamere producten!
MVO Nederland, bedankt voor de support!

05 apr
Reactie van Mike

Orienza heeft een mooie deal gesloten met Geku plastic. De eerste flessen rollen inmiddels van de band.

29 jan
Reactie van Caroli

Dag Jeffrey,
Als verpakkingskundige ben ik gespecialiseerd in biobased en circulair verpakken. Vanuit de adviesbureaus GreenSerendipity.nl en BiobasedPackaging.nl adviseer ik bedrijven zoals jullie bij het maken van de juiste keuzes, waarbij gekeken wordt naar de gehele ketens. Ik kijk graag met je mee voor de juiste materialen en daarbij passende producenten.
Hartelijke groet,
Caroli Buitenhuis
c.buitenhuis@greenserendipity.nl

03 jan
Reactie van Inger

Dag Jeffrey,
Houweling Groep levert kunststof jerrycans, flacons en emmers van post-consumer recycled afval. Lees meer in ons laatste nieuwsbericht op https://houweling.nl/nieuws/nieuwe-verpakkingen-besparen-75-co2

18 okt 2017
Reactie van Karin

Er zijn verschillende partners in Netwerk van MVO Nederland die hiervoor oplossingen hebben: PACOMBI Group maakt intern gebruik van kennis over duurzaam verpakken via het LCA centre.
https://mvonederland.nl/organisatie/pacombi-group

https://mvonederland.nl/organisatie/lca-centre

Oerlemans Packaging is ook actief met duurzaam verpakken.
https://mvonederland.nl/organisatie/oerlemans-packaging-oerlemans-plastics-bv

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft een uitgebreide kennisbank met informatie.
https://www.kidv.nl/239/kennisbank.html
Trend voor duurzaam verpakken wordt ook opgepakt door aantal grote multinationals die zich hebben aangesloten bij het New Plastics Economy Initiative
https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/25141/zes-multinationals-zetten-in-op-recyclebare-plastic-verpakkingen

Een initiatief van de Ellen MacArthur Foundation.

28 sep 2017
Reactie van Suzanne

Beste Jeffrey, vanuit het MVO netwerk Chemie hebben we de tip ontvangen om contact op te nemen met de volgende organisaties:

Weener plasticum, http://www.wppg.com/products/#caps-closures
Kornelis Caps and closures, http://www.kornelis.com/
Bericap, http://www.bericap.com/

Succes!