Bouwers met lef gezocht die samen met bewoners wandelverbinding Rotsoordbrug realiseren!

MATCHED
This challenge has been matched
Bouwers met lef gezocht die samen met bewoners wandelverbinding Rotsoordbrug realiseren!
MATCHED
challenge

Bewoners uit Rivierenwijk en Hoograven werken aan een wandelbrug die een extra verbinding vormt tussen hun wijken in Utrecht-Zuid, met industriegebied-in-transitie Rotsoord ertussen. Zij zien - eerder dan de gemeente - kansen om met de Rotsoordbrug groen van Rotsoord naar de versteende Rivierenwijk te brengen en een mooie Poort voor Rotsoord te realiseren.

Mogen we ons even voorstellen? Wij zijn Ron Buiting, Richèl Lubbers en Marit Overbeek, bewoners van Rivierenwijk en Hoograven, wijken in Utrecht-Zuid. Wij zagen een paar jaar terug dat onze buurt snel veranderde: het voormalige industriegebied Rotsoord (onderdeel van Hoograven) transformeert tot een stukje binnenstad.


 

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/50e557544c3a0ea7277a2dc3148cd44e_large.jpg

Brug als olifantenpaadje

Op Rotsoord verrijzen momenteel appartementengebouwen, horeca en werkplekken: we krijgen ineens veel meer overburen! Waar meer mensen komen, groeit de behoefte aan contact met elkaar. En dus zagen wij kansen voor een extra dwarsverbinding, een olifantenpaadje als je wil: de Rotsoordbrug.

Deze wandelbrug brengt voor de stenige Rivierenwijk groen binnen bereik, om een balletje te trappen of naar de kinderboerderij te lopen. Dan is de Vaartse Rijn geen barrière meer, maar een prettige ervaring. Bovendien kan de brug een 'attractor' voor de buurt zijn, en zo de omliggende wijken verbeteren. 

Bewoners als experts en nieuwe opdrachtgevers

Geïnspireerd door de gecrowdfunde Rotterdamse Luchtsingel, willen wij de Rotsoordbrug zelf ontwikkelen, ontwerpen en (zoveel mogelijk) financiëren. Ondanks dat de extra verbinding aansluit op de ambities van de gemeente voor Rotsoord, en de gemeente een partner is in het doorontwikkelen van ons plan, willen we zelf optreden als opdrachtgevers van deze fysieke, permanente ingreep in onze eigen omgeving. Wij als bewoners zijn immers experts als het gaat om onze eigen leefomgeving en we zien zelf, sneller dan de ambtenaren op het Utrechtse Stadskantoor, welke initiatieven deze kunnen verbeteren. 

Met diverse evenementen waarin we de toekomstige verbinding hebben gevisualiseerd (met behulp van bewoners & partners, zoals een 24 uurs-Rotsoordbrug, artistiek door middel van een lijn vlaggen, doe-activiteiten zoals workshops), zijn ondernemers, gemeente en omwonenden overtuigd geraakt van de meerwaarde. Ons plan is voldragen, voldoet aan de randvoorwaarden gesteld in de gemeente Utrecht (na een hoop overleggen, dat wel) en nu zoeken we bouwers en/of toeleveranciers die mee willen werken met de realisatie van de definitieve Rotsoordbrug.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/81083c594a1399c08a0296b07bffc0b3_large.jpg

Materiaal, materieel & mensen

Voor het bouwen van de brug hebben we materialen nodig, voornamelijk beton- en staal, en ook mensen die met ons het business model kunnen completeren. Of mensen die willen helpen bij de begeleiding van de bouwers. Wij hopen dit te doen met medewerking van mensen uit de buurt of uit Utrecht die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Wij denken dat de bouw er steeds vaker mee te maken zal krijgen: bewoners die opdrachtgevers worden van ingrepen in de fysieke ruimte. Dus dit is de kans voor bouwers met lef om hiermee te oefenen.

Ben jij een bouwer die dat aandurft? Een brug maken met bewoners als opdrachtgevers? Dan ben je welkom bij Rotsoordbrug! 

Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this challenge?