Hoe maken we brandweerkleding circulair?

Summary
Designer en producenten opgelet! Kun jij van gereinigde, operationele brandweerkleding nieuwe producten (laten) maken? Dan zoeken wij jou.
MATCHED
This challenge has been matched
Hoe maken we brandweerkleding circulair?
MATCHED
challenge

Ben jij een designer of producent en kun jij van retourgenomen gereinigde, operationele uitrukkleding nieuwe producten (laten) maken? De Rijksoverheid wil samen met het IFV, Defensie en MVO Nederland meerwaarde creëren en zoekt marktpartijen om een circulaire keten op te zetten.

Deze challenge is inmiddels gesloten voor deelname! Je bent van harte welkom tijdens de prijsuitreiking op woensdag 27 juni.

Afgedankte brandweerkleding

De Rijksoverheid kent een gecontroleerde retourstroom voor (bedrijfs-)kleding. Hierop is ook het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) namens de brandweer aangesloten. Vanuit de brandweer worden jaarlijks enkele honderden overtollige, gereinigde uitrukpakken ingezameld, die tegen betaling moeten worden afgevoerd. Deze retour ontvangen kleding is niet her te gebruiken, maar zou wel als basis kunnen dienen voor andere producten. Voor deze brandweerkleding zoekt de Rijksoverheid partners om een innovatieve, meer circulaire keten op te richten en zo maatschappelijke meerwaarde te creëren.

Genomineerden

De drie genomineerder zijn bekend:

 • DenimX: maakt een tent van de brandweerkleding. De tent is bedoeld voor vluchtelingen en mensen in noodsituaties. De brandweerpakken worden vervezeld, samen met biobased kunststof gevoegd en in gebruik genomen als tentdoek. De brandwerende eigenschappen blijven behouden. De tenten worden gemaakt in een sociale werkplaats.
 • Koutkunstje: maakt slaapzakken van de brandweerkleding. Het restmateriaal, wat niet voor de slaapzak gebruikt wordt, vindt zijn bestemming in een tas en wat er dan nog overblijft, gaat naar ReBlend. De slaapzak is bedoeld voor mensen in opvangkampen en mensen in noodsituaties. Het product wordt gemaakt door asielzoekers en anderen die terug willen keren op de arbeidsmarkt.
 • Remade: maakt een sporttas, reistas, bbq-schort, portemonnee, backpack of tas van de brandweerkleding. Deze spullen zijn bedoeld als persoonlijk aandenken voor brandweerlieden. De gebruikte pakken worden nu vaak verbrand of hangen nutteloos in de kast. Het pak is heel dierbaar voor de brandweerlieden, het heeft hen beschermd tijdens gevaarlijke momenten. Remade herbruikt daarom zoveel mogelijk (90%) van het product. Ook ritsen, knopen en emblemen. De commerciële toepasbaarheid is hoog, dit initiatief loopt al. Remade krijgt dagelijks vragen binnen.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats op woensdagmiddag 27 juni 2018 op de Leveranciersdag van de categoriemanager bedrijfskleding Rijk in Garderen. Meer informatie over de dag vind je op de website van MVO Nederland. Inloop is vanaf 13.00 uur, start van het programma om 13.30 uur.

Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland, zal aanwezig zijn en spreken. De drie genomineerder krijgen ruimte om hun ideeën te pitchen. De jury zal ter plekke een winnaar kiezen.

Prijzen

De winnaar ontvangt de volgende prijzen:

 • 250/300 blusoverals als eerste startkapitaal;
 • ondersteuning door de Rabobank met businessadvies (CE Challenge) ter waarde van 3.000 - 5.000 euro;
 • circulaire ondersteuning op maat advies ter waarde van twee dagen;
 • tot het einde van het jaar gratis partnerschap van MVO Nederland/De Groene Zaak;
 • de drie genomineerden én de uiteindelijke winnaar krijgen PR in verschillende mediakanalen Defensie, IFV en MVO Nederland/De Groene Zaak.

Jury

De jury van de challenge bestaat uit een een volledig vrouwelijke jury:

 • Karin Slegers – ontwerper ambulancekleding
 • Ellen Buskens – vertegenwoordiger namens de brandweer (onder andere vertegenwoordiger Adviesgroep Beheer Brandweerkleding en voorzitter netwerk Brandweervrouwen)
 • Martje Fraaije – vertegenwoordiger vanuit de Rabobank (Sustainability Program Manager bij Rabobank Nederland)
 • Maria van der Heijden – Directeur MVO Nederland en tevens voorzitter van de jury
Inzendingsformulier Challenge Hergebruik Brandweerkleding
Related SDGs what are SDGs
Read more