C2C kunstenaar/docent zoekt naar expositiemogelijkheden om circulair in kunst onder de aandacht te brengen

MATCHED
This challenge has been matched
C2C kunstenaar/docent zoekt naar expositiemogelijkheden om circulair in kunst onder de aandacht te brengen
MATCHED
challenge

Ik doe onderzoek naar het gebruik van duurzame, C2C materialen in de kunstwereld. Momenteel naar het winnen van pigmenten uit aardlagen, gesteentes en planten. Deze pigmenten zijn de basis voor verven en kunstwerken. Door het visualiseren van het C2C werken stimuleer ik circulair denken bij kijker.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/bc5b7fc9f5c001ca2f776a76cccefd5e_large.jpeg

Vorm en inhoud werken samen

Als kunstenaar kies ik vol overtuiging voor het werken met deze materialen, het ambachtelijke aspect en het integreren van de cradle-to-cradle principes. Voor mij werken vorm en inhoud samen in een goed kunstwerk. Elkaar versterken in plaats van tegenspreken. Kunst die thema’s als natuur, duurzaamheid belicht maar vervolgens vervaardigd is met niet duurzame materialen is in mijn ogen een slechts een visualisering van hypocrisie.

De rol van kunst

Ik geloof dat kunst een belangrijke rol kan (en moet) spelen in de overgang naar een meer duurzame wereld. Kunst kan maatschappelijke problemen visualiseren, maar ook juist een gevoel van verwondering opwekken, en daarmee mensen de schoonheid en rijkdom om ons heen laten zien. De kunstwereld zou in deze progressief en innovatief moeten zijn, maar op het gebied van duurzaamheid loopt de kunstwereld achter de feiten aan. Er wordt nog steeds veelvuldig met vervuilende materialen gewerkt en hoewel er meer kunst dan ooit tevoren wordt geproduceerd, lijkt men niet bezig te zijn met de vraag wat met al die kunst gaat gebeuren als de tijd komt om zich ervan te ontdoen. Het is een illusie om te denken dat al die kunst bewaard blijft in musea.

Alternatieve locaties

Dit maakt dat het ontzettend lastig is voor mij als pionierend duurzaam kunstenaar om locaties te vinden binnen de kunstwereld waar ik mijn werk kan tonen. Daarnaast ben ik van mening dat kunst veel meer middenin de samenleving zou moeten staan. Daarom ga ik graag op zoek naar alternatieve locaties en mogelijkheden. Denk hierbij aan openbare ruimtes, bedrijven die zelf bezig zijn met C2C, duurzaamheid, overheidsgebouwen, maar ook aan educatieve projecten op scholen.

Verandering door positiviteit

Kunst over onderwerpen als klimaatverandering, grootschalig uitsterven van soorten, vervuilende consumptie hoeft voor mij geen doembeeld of horrorscenario uit te beelden. Ik geloof dat echte, betekenisvolle verandering voortkomt uit positiviteit. Met mijn kunst probeer ik bewustwording te creëren, mensen verbondenheid met de natuur  te laten herontdekken, verwondering opwekken voor het wonderlijke van alles wat ons omringt en hiermee de drang te stimuleren om deze natuur te verzorgen.

Contact

Ik kom graag in contact (info@dorieke.nl) met mensen die met mij willen samenwerken om duurzaamheid in de kunst onder de aandacht te brengen.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/21281376220d556457efa1249bc911c3_large.jpeg
Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this challenge
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this challenge?

Richard de la Roy
Richard de la Roy

Misschien dat jij terecht kunt bij IBA Parkstad Limburg, afhankelijk van jouw verhaal. Daarnaast zou jij kunnen kijken bij Spoor 8 (verwacht tegen betaling, redelijk bedrag). Of bij een project van waterschap, waar ze over vrijkomende grondstromen en verhaal willen vertellen. Verder wil ik graag jouw resultaten van het onderzoek ontvangen.

01 June 2017 17:21
Fioen van Balgooi
Fioen van Balgooi

Via de e-mail kreeg ik de tip binnen: probeer te exposeren in de Pauluskerk in Oss.

15 May 2017 11:12