Fashion Made in Holland zoekt slow fashion van eigen bodem

Wij roepen alle makers/ateliers, ROC instellingen Mode/Maat en ontwerpers van mode(-accessoires) op om zich bij Fashion Made in Holland aan te sluiten! Zo kunnen we kleinschalige productie van mode in eigen land mogelijk maken en tegenwicht bieden aan de vele misstanden in de lagelonenlanden. Doe jij mee?
Slow Fashion
Fashion Made in Holland wil een brug slaan en de mode(accessoires)-ontwerpers en productieateliers in Nederland met elkaar verbinden. Kleinschalige productie in eigen land mogelijk maken om zo enig tegenwicht bieden aan de vele misstanden in de lagelonenlanden. Nederlandse mode ontwerpers in de gelegenheid stellen om hun collecties lokaal te produceren. Kwaliteit, duurzaamheid, werkgelegenheid en samenwerking staan hierbij centraal. Een verschuiving van Fast Fashion naar Slow Fashion.
Slow Fashion: louter voordelen
Behalve dat het werkgelegenheid oplevert en eerlijke lonen voor de makers, is het ook goed voor het milieu. Door de korte lijnen wordt er op transport bespaart en is er minder verspilling. Voor de maatschappelijk- en milieubewuste consument is een herkenbaar beeldmerk belangrijk. We hebben daarom een speciaal waardelabel gemaakt met de tekst FMiH|fashion made in holland, inclusief een oranje tulpje op de i. Dit label stikken de deelnemende modeontwerpers en productieateliers in elk collectie item, naast het logo van de ontwerper zelf. Hoewel op een bescheiden plek, geeft het een toegevoegde waarde aan het product.
Sluit je aan!
We nodigen makers/ateliers en ontwerpers van fashion en/of accessoires uit zich aan te sluiten bij FMiH. Wil je meer weten over de ontwikkelingen van FMiH of wil je informatie over het voeren van het FMiH-waardelabel, stuur ons dan een mailtje via info@fashionmadeinholland.nl. Wil je meer weten over onze visie en het belang van slow fashion? Lees dan vooral ons interview met Mestmag!
Er zijn sociale werkbedrijven die samen werken met modemerken en sociale ondernemingen op het gebied van kleding. Daarmee sla je 2 vliegen in 1 klap. Mensen met een beperking kunnen weer aan het werk terwijl productie niet langer wordt uitbesteed naar lagelonenlanden. De opdrachtgever voldoet hiermee ook aan de eis om werk te bieden aan mensen met een beperking.
Ik wil graag reageren op de reactie van Jan Wullink.
Het is niet de bedoeling dat er een overkoepelend label komt waar de ontwerpers hun label onder plaatsen indien ze in NL produceren en de waarden hiervan ondersteunen. Iedere ontwerper/collectie voert zijn eigen label, maar er kan een eenduidig logo in de zijnaad verwerkt worden dat de productie volgens FMiH normen is geproduceerd. Hiermee laten we met elkaar zien waar we voor staan. Ook in NL staan veel makers qua arbeidsloon onder druk en werken onder de armoedegrens. Middels het eenduidige FMiH- waardelabel is in een oogoplsag voor de consument te zien dat het product zuiver en lokaal geproduceerd is. Vanuit de FMiH organistie (stichting) zal er zorg gedragen worden voor het onder de aandacht brengen waar we dan voor staan
Dag Irma, Ik ben altijd voor samenwerken waar het ook maar kan en dat is voor mij ook de sleutel richting een duurzame toekomst. Maar ik snap niet geheel de toegevoegde waarde van deze uitdaging vanwege een extra overkoepelende label. Volgens mij is juist het unieke van een eigen label ook gelijk de kracht van een eigen label. Als je dat helder en transparant neerzet is dat niet een veel betere boodschap dan alles onder een gezamenlijke label te schuiven met risico van deelnemers welke je wellicht minder duurzamer, socialer en eerlijker vind? Waar leg je de grens wie wel of niet mee mag doen? Wellicht zie ik dat verkeerd?
Hi Irma, ik heb je al getagt in ERA Amsterdam.
En Omar Munie niet te vergeten.
Zijn jullie al bekend met I-did? Die mogen jullie zeker niet vergeten (uit te nodigen): https://www.circulairondernemen.nl/bedrijf/i-did. Dat geldt ook voor deze bedrijven: https://www.circulairondernemen.nl/oplossingen/vijf-bedrijven-maken-circulaire-werkkleding-realiteit. Daarnaast kun je denken aan een Mind your bag: https://www.circulairondernemen.nl/uitdagingen/circulaire-tas-zoekt-verkooppunten, Loop.alife: https://www.circulairondernemen.nl/oplossingen/loopalife-een-tweede-leven-voor-afgedankt-textiel en Van Hulley: https://www.circulairondernemen.nl/oplossingen/van-hulley.