Project Eplucheur: The whole mango and nothing but the mango

Summary
Wij zoeken afnemers en medestanders voor nieuwe mangoproducten. Minder verspilling creëert meer inkomen en banen
MATCHED
This challenge has been matched
Project Eplucheur: The whole mango and nothing but the mango
MATCHED
challenge

Met ons project Eplucheur gaan we de uitdaging aan om verspilling in de mangoketen terug te dringen. We richten ons op de reststromen die ontstaan bij het drogen van mango, dus de pit en de schil; ongeveer 30% van het totale gewicht van een mango. De schillen bevatten veel vezels en de pitten olie/vet.

Met Yespers zijn we sinds 2015 onderweg om, ingrediënt voor ingrediënt, een gezonde en eerlijke voedselketen op te bouwen. Ons doel daarbij is om niet meer van hetzelfde te doen maar met nieuwe oplossingen een aantal problemen om te zetten in iets positiefs. 

Doel voor mango-afval gezocht
Met project Eplucheur gaan we de mangoketen in. In 2019 hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de uitdagingen in die sector in Burkina Faso (waar ook onze cashew vandaan komt). De mango uit Burkina komt op 2 manieren op de markt: vers en gedroogd. Bij dat drogen ontstaat veel afval. Even afgezien van de vruchten die sowieso niet door de selectie heenkomen, bestaat de mango voor 30% uit schil en een (behoorlijk) grote pit. Dat is dus een flinke berg afval. Nu is het zo dat in de schil veel vezels zitten en in de pit veel olie/vet. En wij denken dat je daar mooie dingen mee kan doen. 
 

Nieuwe producten testen
De komende periode (t/m mei 2020) gaan we dat hier in Nederland testen samen met Wageningen Universiteit. Uit die testen komen 3 producten beschikbaar: mangoboter (vet uit de pit), mangokoek (wat overblijft van de pit na het persen van de olie) en gedroogde mangoschillen (voor vezels). Dat gaan we zoveel mogelijk samen doen met potentiële eindklanten. 

Wat kun je met die producten? Wij denken best wel veel. De boter kan bijvoorbeeld gebruikt worden in cosmetica (vochtinbrengende boter) of als vervanger voor palmolie. De vezels als additief in allerlei soorten voedsel en de "mangokoek" als scrub, veevoer of wellicht ook een humane toepassing. 

Wat zoeken we?
Afnemers en medestanders. We hebben al een een aantal partijen gevonden die willen meedenken en meedoen om te testen en vanuit de testen ook door te pakken. Om echt een verschil te maken is het noodzakelijk die markt goed te ontwikkelen, dus zie jij ook mogelijkheden bij jezelf of anderen? We horen graag van je!

Wat bereiken we daarmee?
Ten eerste, we dringen een verspillingsprobleem terug en besparen daarmee een behoorlijk negatieve impact op het klimaat. Vanuit deze proef hopen we een faciliteit te kunnen ontwikkelen in Burkina Faso waarmee we daar ook dat verspillingsprobleem oppakken en omzetten in banen in de verwerkende industrie en op die manier meer waarde halen uit de mango, ten gunste van lokale boeren, lokale mango drogers én ook de lokale ecnomie structureel versterken door het aanboren van nieuwe markten. 

TRIPLE YOUR IMPACT in 2020!

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/3d37b47060b1c0a7fd0bd5f0521257ed_large.jpg
Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this challenge?