WEPA zoekt circulair concept voor scheiden en logistiek van papieren handdoekjes

Summary
Denk mee over een concept dat gebruikers van papieren handdoekjes stimuleert om deze grondstoffen in geëigende vorm te scheiden – in een hygiënisch en efficiënt logistiek proces.
MATCHED
This challenge has been matched
WEPA zoekt circulair concept voor scheiden en logistiek van papieren handdoekjes
MATCHED
challenge

Oud papier wordt schaarser, en slechter van kwaliteit. WEPA Nederland, producent van toiletpapier en papieren handdoekjes, werkt aan steeds meer circulaire concepten en onderzoekt de mogelijkheid om gebruikte handdoekjes retour te nemen en als grondstof in te zetten. Denk met ons mee!

De technische problemen van verwerking zijn inmiddels opgelost, maar de businesscase is niet rond en hygiëne in de keten vraagt om aandacht.

Schaarste

In het Limburgse Swalmen produceert WEPA Nederland hygiënepapier en levert 'totaaloplossingen' voor toiletruimten. De grondstof daarvoor wordt steeds problematischer: oud papier is schaars en de kwaliteit neemt af door de grote hoeveelheden kortvezelig karton die er in verwerkt zijn. Daarom zoekt WEPA Nederland naar alternatieve (oud) papiersoorten.

Efficiënt en hygiënisch organiseren

Zo onderzoekt WEPA de mogelijkheden om gebruikte papieren handdoekjes terug te nemen. In de fabriek is de verwerking technisch en hygiënisch geen probleem. Alleen hoe kunnen we de rest van de keten efficiënt en hygiënisch organiseren samen?

De consument of eindgebruiker is daarbij cruciaal: daar moeten de materialen/afvalstoffen op juiste wijze apart worden gehouden en aangeleverd worden, zodat het grondstoffen zijn. Zonder bewustzijn en medewerking aan die zijde kan de cirkel niet rond worden.

Vervolgens ontstaat het logistieke vraagstuk : hoe kunnen de grondstoffen slim naar de verwerkende fabriek worden gebracht zonder extra verkeersstromen te genereren?

Innovatievraag

Dus onze innovatievraag: kunnen we een innovatief concept ontwikkelen waarbij gebruikers van bijvoorbeeld papieren handdoekjes en kartonnen koffiebekers gestimuleerd worden om deze grondstoffen in geëigende vorm te scheiden en aan te leveren – in een hygiënisch en efficiënt logistiek proces waarbij de circulaire economie een driver is om het aantal transportbewegingen en verkeersdrukte tegen te gaan? We zoeken een oplossing waarbij gebruikers worden gestimuleerd en logistieke stromen slim aan elkaar worden gekoppeld.

De belangstelling voor het onderwerp is groot. Graag creëren we samen met partners in de keten de oplossingen van de toekomst. Laat onder dit item in een reactie jouw ideeën achter!

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here
person

Rob Heinsbroek

Ondernemer at Ethics Group BV

Do you want to comment on this challenge?

Afra de Leeuw
Afra de Leeuw

Hi Bas, misschien kun je meedoen aan Circular Power in 24 Hours om extra matches en ideeën op te doen! Zie: https://www.circulairondernemen.nl/bibliotheek/circular-power-24-hour

15 January 2018 15:34
Michiel van Yperen
Michiel van Yperen

Beste Bas, we zijn met een groot textielconsortium aan de slag met recyclede garens. in het recycling proces komt er een fractie vrij waarvan papier en hygiënisch papier mee gemaakt kan worden. Ook Frankenhuis in Haaksbergen heeft dergelijke technologie die nu al beschikbaar is. Over een jaar komt daar een geavanceerde operationele technologie bij. Johnson & Johnson is al geïnteresseerd. Iets voor jou?
Verder werkt ook Ethics group aan dit soort concepten (Rob Heinsbroek).

11 January 2018 15:24
Marjolein van Gelder
Marjolein van Gelder

Al eens gekeken naar het project van WASTED? Zij geven interessante prikkels om gescheiden in te zamelen en aan te leveren: https://wastedlab.nl/nl/

Een interessante optie is ook om met CIRCO tijdens een driedaagse met jouw ketenpartners de problemen in de business case en logistiek op te lossen. http://circonl.nl/
Als je over CIRCO meer wil weten kun je contact met mij opnemen.

08 January 2018 16:20
Marcel Kleizen
Marcel Kleizen

Beste Bas, de Grondstoffen fiets in Den Haag heeft hier mogelijk wel oplossingen voor. Voor en bij verschillende organisaties halen we monostromen op en wellicht valt er wat te combineren. Groet

20 December 2017 15:21