Woningcorporatie Woonplus zoekt advies circulair inkopen

MATCHED
This challenge has been matched
Woningcorporatie Woonplus zoekt advies circulair inkopen
MATCHED
challenge

Van een lineaire gedachtegang naar een circulaire economie bij een Woningcorporatie. Vanuit Facilitair Management wil ik een vanuit een aantal kleinere projecten de circulaire gedachtegang binnen de organisatie laten landen. De grote vraag is: Hoe en Waar begin je met de circulaire economie?

Introductie

Mijn naam is Rico Berveling en ik ben 25 jaar en ik ben op dit moment actief als interim Facilitair Projectmanager bij Woningcorporatie Woonplus. Tijdens mijn interim periode ben ik verantwoordelijk voor een aantal projecten op het kantoor van de corporatie.

De circulaire gedachtengang heeft mij geprikkeld, om tijdens mijn interim periode zoveel mogelijk de projecten circulair uit te voeren. De directeur van Woningcorporatie heeft aangegeven, dat ze graag duurzamer willen worden. Een aantal leaseauto's aanbesteden, die zo elektrisch mogelijk zijn, is natuurlijk een goed begin. Echter heeft de circulaire gedachtengang veel meer mogelijkheden. Mijn doel is om de circulaire gedachtengang middels een aantal facilitaire projecten in de organisatie te laten landen. Hoe mooi zou het zijn, dat op termijn een Woningcorporatie circulair gaat denken in het primaire proces? Voor de eerste stappen van circulair denken heb ik jullie hulp nodig.

Case

Zoals ik al in de introductie aangaf ben ik verantwoordelijk voor een aantal projecten tijdens mijn interim periode. Voor mij is het nog niet duidelijk of ik de persoon word die projecten daadwerlijk gaat uitvoeren. Echter wil ik wel zoveel mogelijk projectmateriaal verzamelen en verwerken en indien mogelijk ook de projecten uitvoeren. De directeur gaf al aan, dat het zo duurzaam mogelijk moet, dus er is op het hoogste niveau al draagvlak.

De projecten die ik ga doen en ik circulair wil gaan aanpakken zijn als volgt:

Het vervangen van alle bureaustoelen op het kantoor van de woningcorporatie

Alle bureaustoelen zijn aan vernieuwing toe. Tot nu toe werden stoelen ingekocht en vervolgens in een X tijd afgeschreven. Het gaat hierbij om ruim 100 bureaustoelen.

Het vernieuwen van alle vloeren in de kantoorrruimtes van woonplus.

Op dit moment liggen er tapijttegels in de werkruimtes en de wens vanuit de organisatie is, om de vloer te latenj vervangen door een PVC vloer. Echter is het produceren van PVC tegels milieu vervuilend, maar de vloer is onderhoudsvriendelijk en de grondstoffen kunnen worden hergebruikt.

Hulpvraag

Mijn hulpvraag aan de experts is als volgt:

Ik als beginner op het gebied van circulair inkopen/denken, wil graag zoveel mogelijk leren over de gedachtengang binnen de circulaire economie. Ik krijg veel ruimte, om mijn projecten zo in te plannen zoals ik zelf wil. Ik ga morgen ook voor onderzoek naar het Stadskantoor van de gemeente Venlo, om daar eens te kijken hoe de circulaire economie wordt toegepast. Ik ben voornamelijk nog opzoek naar hoe je circulair inkopen praktisch kan toepassen. Een goede voorbereiding kan er natuurlijk voor zorgen, dat een project succesvoller wordt. Hiervoor heb ik een aantal praktische vragen:

Hoe begin je met circulair inkopen (Waarbij de directeur zelf al openstaat voor een duurzamere bedrijfsvoering)?

Waar dien je rekening mee te houden (valkuilen, etc.)?

Hoe benader je leveranciers en hoe selecteer je deze leveranciers?

Wat zijn volgens jullie best-practices?

Bij vragen en/of onduidelijkheden hoor ik het natuurlijk graag.

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this challenge?

Victor Franke
Victor Franke

Beste Rico, dat is een mooi streven. Langzaam implementeren in de organisatie werkt over het algemeen het beste. Bij woningcorporaties wordt veel verf toegepast. Wij leveren circulaire verfsystemen met C2C Gold certificaat. 100% recyclebaar, 100% onschadelijk en 100% te hergebruiken. Verder neemt de verf CO2 op en is het energiebesparend, veilig en gezond, schimmel en bacteriewerend, antistatisch en anti allergisch omdat er geen conserverings middelen in zitten. Ook neutraliseert de verf, stikstof en uitlaatgassen en andere chemische schadelijke stoffen uit de lucht. Misschien kunnen we een pilot opstellen om de acceptatie binnen Woonplus te beoordelen van deze 100% natuurlijke en circulaire verf. Advies en begeleiding zijn uiteraard aanwezig en advies is vrijblijvend.

20 December 2017 20:33
erik vermue
erik vermue

volgens mij is echt circulair inkopen de leveranciers te vragen de producten te leveren tegen een bepaalde prijs en hen verantwoordelijk te stellen voor onderhoud en vervanging... eigenlijk lease je dan de spullen die in eigendom blijven van de leverancier/ producent... Dat is althans het idee van bijvoorbeeld Thomas Rau. Laat de producent geheel verantwoordelijk zijn voor de gehele levenscyclus van het geleverde product...

succes

19 September 2017 16:06
Fioen van Balgooi
Fioen van Balgooi

Beste Rico,

Ik kreeg via onze mailbox ook nog de tip binnen dat je contact op kunt nemen met New Horizon - Michel Baars, zij kunnen je wellicht verder helpen.

15 May 2017 11:07
Sybren Bosch
Sybren Bosch

Beste Rico,
Goed om van je te horen en mooi dat je je uitdaging deelt! Vanuit Copper8 hebben we veel ervaring bij het begeleiden van organisaties bij het circulair inkopen. Op dit moment begeleiden we diverse trajecten, voor verschillende productgroepen. Kantoormeubilair is een categorie waar we vaker aanbestedingen van hebben begeleid. We kennen de markt dan ook redelijk goed.

Ook is ons eigen kantoor zo veel mogelijk circulair ingericht - tapijt, kantoormeubilair, tafels, tussenwanden, plafondafwerking. Venlo is een hele mooie locatie om te bezoeken, maar ook vrij groots. Mocht je het leuk vinden om bij ons op kantoor (Amsterdam, naast Amstel station) binnenkort een keer langs te komen om eens van onze ervaringen te horen, let me know!

Groeten,
Sybren

24 April 2017 19:56
Take Padding
Take Padding

Beste Rico,

Graag wijs ik je op de wegwijzer circulair inkopen, voortgekomen uit de Green Deal circulair inkopen: http://mvonederland.nl/wegwijzer-circulair-inkopen-0#tab=pane-title-step-1

Je zou kunnen overwegen om deelnemer te worden van de green deal circulair inkopen en zo met andere deelnemers periodiek ervaringen uit te wisselen en kennis te delen over concrete circulaire inkooptrajecten. Er worden op dit moment werkgroepen gevormd binnen de green deal over bv intern draagvlak of circulaire kantoorinrichting waarin de vragen die jij noemt zeker behandeld zullen gaan worden. Voor meer informatie over deelname zie www.gdci.nl

Ik weet niet zeker of jullie woningbouwcorporatie aanbestedingsplichtig is. Als dat het geval is, kan je je opgeven voor de volgende ronde van de circulair inkopen academy die zal starten na de zomer, meer informatie zie https://www.pianoo.nl/pianoo-circulair-inkopen-academy-voor-overheden-verslag-20-september-2016
Aanmelden voor de volgende ronde van de academy kan via een mail aan mij: take.padding@pianoo.nl

19 April 2017 15:30
nvt Nvt
nvt Nvt

Beste Rico, je bent niet de enige ... ik heb voor jou en al die andere ambitieuze organisaties iets bedacht. zie www.luiting.nl

18 April 2017 13:52