CIRCO Circular Business Design Track - editie Breda

24 oktober - 21 november 2018, 09:00 - 18:00. Locatie: ntb, Gratis

CIRCO Circular Business Design Track - editie Breda
evenement

24 oktober - 21 november 2018 09:00 - 18:00

De Circular Business Design Track bestaat uit drie ééndaagse workshops. Je ontdekt hierin kansen voor jouw business, gaat opzoek naar oplossingen en zet concrete stappen richting nieuwe producten, diensten en businessmodellen.

In een circulaire economie kijk je verder dan ‘morgen klaar’. De winst van een product zit hem niet meer in het produceren en verkopen: daarna begint het pas. Rond het leven van een product kan op vele manieren waarde worden gecreëerd, voor bedrijven, gebruikers en leefomgeving. Wie zich richt op gebruik in plaats van verbruik, en op het behouden van waarde in plaats van verkopen, herkent nieuwe uitdagingen en businesskansen. De ontwikkeling van nieuwe waarde begint bij ondernemers. Design is daarbij de motor om tot circulaire producten, diensten en businessmodellen te komen. Nieuwe vormen van waardeketens zijn onmisbaar, net als het samen optrekken van creatieve industrie en maakindustrie, van business en design. CIRCO biedt een aanpak om samen aan de slag te gaan, een netwerk van professionals om opschaling te realiseren en een community om inspiratie en kennis te delen.

Deze track is specifiek gericht op de Bredase Industrie (Maintenance, Logistiek en Creatieve Industrie). De hoeveelheden ruwe grondstoffen die bijvoorbeeld worden verbruikt en getransporteerd in de industrie zijn enorm, juist daarom is het interessant om vanuit het perspectief van circulaire economie te kijken waar waardeverlies optreedt en waar kansen liggen om dit waardeverlies tegen te gaan. Zowel op financieel als ecologisch vlak. Klik hier voor een impressie van een eerdere, maritieme CIRCO Track waar bedrijven als Damen, Van Oord, Royal IHC en Heerema aan deel hebben genomen.

Veel praktische tools en oefeningen die je dwingen om goed na te denken over je plannen en ambities. Gestructureerd werken naar een concrete oplossing.” - Lisan van Loon van Pelican Rouge Coffee Solutions (leverancier van koffieautomaten en koffieproducten) over haar deelname aan CIRCO.

Ik kijk voortaan met een circulaire bril naar al mijn businesscases: Waar vindt waardevernietiging plaats en zie ik kansen voor verbetering? Ik doe dit veel liever dan alleen een Net Present Value berekenen en kijken wat er onder de streep overblijft. De methodologie van de track is dan ook erg waardevol gebleken!” - John Oosthoek van Royal IHC (scheepsbouwer)

Track 

De Circular Business Design Track bestaat uit drie ééndaagse workshops (24 oktober, 7 november en 21 november). Met een groep van 10 bedrijven (per bedrijf neemt er zowel een beslisser als een ontwerper/engineer deel), maak je kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen, resulterend in:

  • een circulaire propositie
  • een roadmap voor implementatie
  • herbruikbare kennis en tools
  • onderdeel worden van een circulaire community

1. Initiate 

Tijdens de eerste dag duik je diep in het gedachtengoed van de circulaire economie. Je onderzoekt samen met de andere deelnemers hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen komt door de toepassing van circulaire designprincipes. We starten met een inspirerende rondleiding en een serious game waarin je de voordelen van circulaire businessmodellen ervaart. In het tweede dagdeel wordt het concept van de circulaire economie geïntroduceerd en wordt uitgelegd hoe je met circulair design aantrekkelijke producten en diensten creëert voor klanten of gebruikers. Je verkent samen hoe verschillende circulaire ontwerpstrategieën daarbij ingezet kunnen worden.

2. Ideate

In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire design strategieën en businessmodellen. De benoemde kansen uit de voorgaande workshop pakken we op en verkennen we verder samen met de trainers en andere deelnemers. Kennis, kunde en creativiteit worden gebundeld om in interactieve werkvormen alle verzamelde inzichten te verwerken tot potentiële circulaire producten en diensten. Deze worden altijd gekoppeld aan een circulair businessmodel. Het levert nieuwe mogelijkheden op in een range van aanpassingen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden, tot volledige nieuwe concepten die de deur openen naar toekomstige circulaire diensten of aanpassingen in de keten.

3. Implement

Tijdens de laatste workshop bereid je je voor op de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. Dit begint met het identificeren van het beste concept uit de vorige workshop. We kijken naar technische en commerciële haalbaarheid, gevolgen voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Je krijgt inzicht in de mogelijke consequenties en criteria van haalbaarheid. Daarna stel je een roadmap op met concrete vervolgstappen. Je verlaat de workshopserie uitgerust met de tools en kennis om je eigen organisatie te transformeren tot een circulaire koploper, met realistische concepten voor waardevolle producten en diensten.

Praktische informatie

Voor wie
Deelnemers zijn bedrijven gericht op de Industrie (Maintenance, Logistiek en Creatieve Industrie) gevestigd in de gemeente Breda. Per bedrijf doen twee personen mee: iemand die op strategisch niveau betrokken is bij business development, marketing of sales, en iemand die betrokken is bij design, engineering of productontwikkeling.

Data
24 oktober, 7 november en 21 november 2018

Tijden
09.00 - 18.00 uur

Locaties
Ntb

Kosten
Deelname aan deze Track is kosteloos. De Track wordt gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en de Gemeente Breda; de reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw per bedrijf.

Workshop trainers
Deze Track wordt geleid door CIRCO-trainers Thirza Monster (Cirkellab) en Jeannette Levels-Vermeer (LBP|SIGHT).

Aanmelden
Aanmelden is mogelijk tot 1 oktober, door een mailtje te sturen naar: thirza@cirkellab.nl. Zij neemt vervolgens telefonisch contact met je op om deelname en jullie casus te bespreken. Het aantal deelnemers is gelimiteerd tot 10 bedrijven (2 personen per bedrijf), dus wees er snel bij! Wij vertrouwen bij aanmelding op jullie komst voor de volledige reeks om maximaal rendement uit de reeks te halen en onnodige kosten te voorkomen. Bij afmelding na 1 oktober of het niet verschijnen op een of meerdere sessies, kan er geen deelname geld gerestitueerd worden. Bij onvoldoende animo, behoudt de organisatie het recht om de reeks te annuleren.

Lees meer
Er zijn nog geen matches. Match met deze evenement
Er zijn nog geen personen gematcht. Match hier personen

Wil jij op dit event reageren?