Assepoester en het circulaire gala

Summary
Column Annemarie van Doorn: Assepoester en het circulaire gala
Assepoester en het circulaire gala
library

Op een dag besluit de Klimaatopperman van Nederland dat alle bouwers van het land naar een groot gala moeten komen. De Klimaatopperman laat een nieuw, circulair paleis voor de koning bouwen. Op het gala zal hij bekendmaken wie het nieuwe, circulaire paleis mag bouwen. Maar hoe bepaalt hij wie het beste circulair bouwt?

Op een dag besluit de Klimaatopperman van Nederland dat alle bouwers van het land naar een groot gala moeten komen. De Klimaatopperman laat een nieuw paleis voor de koning bouwen. Dat moet circulair worden. Op het gala zal hij bekendmaken wie het nieuwe, circulaire paleis mag bouwen. Uit alle hoeken van het land komen de bouwers toegesneld. Met prachtige koetsen, chique kleding en mooie praatjes proberen zij elkaar af te troeven om het nieuwe paleis te mogen bouwen.

Zonder bewijs

Op het gala vertelt een belangrijke bouwer over de vele paleizen die hij in het buitenland heeft mogen bouwen. “De voetafdruk van die paleizen? Geen!”, roept hij trots door de balzaal. Andere gasten applaudisseren en knikken instemmend. “Als hij in het buitenland circulair bouwt, moet het wel goed zijn”, zeggen de opperman en zijn assistenten tegen elkaar. Aandachtig luisteren ze verder naar een andere bouwer, die roept namelijk ook interessante dingen: “Ik maak het paleis van hout, dat kunnen we het altijd terug in de natuur gooien!”

Voetafdruk

Vervolgens buitelen de bouwers over elkaar heen om te bewijzen dat zij nog circulairderbouwen dan de eerste twee sprekers. De assistenten kijken elkaar aan en vragen zichzelf verdwaasd af: “Iedereen roept iets anders, maar wat is nu circulair bouwen? En hoe kunnen we aan de koning vertellen wie de beste is in circulair bouwen.” Snel bedenken ze een plan: ze gaan een CO2-voetafdruk voor het paleis maken. Die bouwers zijn namelijk verantwoordelijk voor een flink portie CO2-uitstoot, dat wil de Klimaatopperman niet bij de bouw van het nieuwe paleis. Dus worden bouwers naar huis gestuurd.

Framework

Als de stilte is wedergekeerd, bedenken de opperman en zijn assistenten een plan. Ze gaan het land afreizen met de voetafdruk. Ze noemen de voetafdruk A Framework for circular buildings. Dat framework bestaat uit verschillende elementen, zoals het terugbrengen van de hoeveelheid gebruikte materialen, demontabel ontwerpen en geen of minimale toxiciteit bij ontwerp. De bouwer die met zijn werkschoen in die voetafdruk met zes elementen past, mag het paleis bouwen. In het paleis komt trouwens ook een grote balzaal, waar bouwers samen een circulaire dans dansen en het circulaire bouwen zo verder vorm geven.

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?