Vanderlande: “Alle disciplines moeten meedoen in deze transitie.”

Summary
Een interview met Vanderlande
Vanderlande: “Alle disciplines moeten meedoen in deze transitie.”
library

Steeds meer ondernemers werken aan de circulaire economie. Esther Kersten, Director Strategy & Sustainability FLEET bij Vanderlande werkt op allerlei vlakken aan circulair ondernemen. We spraken haar over het belang van een circulaire aanpak en de verschillende concepten die Vanderlande ontwikkelde.

Met welke vorm van circulair ondernemen zijn jullie aan de slag?

We experimenteren op allerlei vlakken met circulair ondernemen, van modulair product ontwerp tot hergebruik van restmateriaal en nieuwe circulaire verdienmodellen. Sommige experimenten zijn succesvol, andere niet. Wanneer een experiment succesvol is afgerond, schalen we op. Bijvoorbeeld de tray die wordt ingezet in high tech distributie centra. Het design voor dit product is ontwikkeld vanuit het gedachtegoed van de circulaire economie. We hebben mensen uit de circulaire keten hierbij betrokken, tot aan de recycler toe. Het resultaat is een hoogwaardig technische tray die voor de helft uit post consumer plastic bestaat. In een gemiddeld distributie systeem zitten 100.000 trays, tel uit je winst.

Wat was voor jou de reden om te starten met circulair ondernemen?

Tien jaar geleden is Vanderlande gaan werken volgens het Cradle to Cradle concept, waarbij een gesloten kringloop ontstaat. De BLUEVEYOR, een circulaire transport band, is volgens dit C2C principe ontwikkeld. Wij beseften dat een lineaire economie (take-make-waste) een duurzame toekomst in de weg staat. Circulair gaat voor ons over hoe je met zo min mogelijk materiaal zoveel mogelijk prestatie kan generen over de gehele levenscyclus. Ook willen wij verantwoordelijkheid nemen voor het daadwerkelijk sluiten van de materialenloop.

Waar ben je trots op?

FLEET, een flexibele en duurzame logistieke oplossing, die werkt volgens een volledig geïntegreerd circulair model. We bieden logistiek aan als een service en maken met de klant afspraken over de te leveren prestatie. We nemen zowel het ontwerp, installatie, financiering, onderhoud, product en software upgrades voor onze rekening. Een logistieke oplossing die dus kan meebewegen met de actuele klantbehoeften. Ik ben ontzettend trots op het FLEET team, de uitdaging is namelijk groot en niet zonder hobbels!

Wat beschouw je als een circulair succes?

We hebben, vanuit interne organisatie perspectief, drie lessen geleerd:

-Modulair en gestandaardiseerd product ontwerp;
-Circulaire verdienmodellen: het is belangrijk om de juiste financiële prikkels te creëren, zodat er geen (of weinig) frictie meer bestaat tussen de financiële prestaties van het bedrijf en het behoud van onze planeet;
-Multidisciplinair: alle disciplines moeten meedoen in deze transitie, iedereen binnen de organisatie is nodig.

Meer circulaire inspiratie opdoen? Check de Week van de Circulaire Economie.

Meer weten over New Horizon? Ga naar de website.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?