Circular Space presentatie

Circular Space presentatie
library

Circulaire economie en Ruimtevaart zijn twee gebieden die op het eerste gezicht niet heel veel met elkaar te maken hebben. Toch zijn er overeenkomsten - en kunnen ze elkaar versterken. Dinsdag 14 Maart gaf ik tijdens de maandelijkse Tech Tuesday van Permanent Beta in de Sociale Impact Factory te Utrecht een presentatie over dit verbond.

Een speciale planeet

De titel van de presentatie is "Circular Space: Investigating the connection between the circular economy and space exploration". Mijn achtergrond is namelijk planeetonderzoek: ik heb jaren als planetair geoloog satelliet foto's van de planeet Mars bestudeerd. Het bestuderen van deze levenloze planeet deed me inzien hoe speciaal onze eigen planeet is. Graag wil ik de technische kennis opgedaan tijdens mijn Mars onderzoek 'down to Earth' toepassen met mijn bedrijf GIS Planet.

Bijdragen aan circulaire economie

Ik wil graag bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie in Nederland en daarbuiten. Toch kan ik de ruimte niet helemaal loslaten en zeker niet als het bemande ruimtevaart betreft. Ik ben op zoek naar de overeenkomsten tussen de circulaire economie en bemande ruimtevaart. Kunnen beiden elkaar misschien versterken?

Hergebruik belangrijk, ook in de ruimtevaart

In de presentatie laat ik zien hoe ruimtevaart heeft bijgedragen aan onze huidige manier van leven. En omdat het heel duur is om materialen de ruimte in te schieten is hergebruik ook daar heel belangrijk. Denk maar aan de recente hergebruik van een raket van SpaceX. Circulair denken is dus ook in de ruimtevaart erg belangrijk. Hiernaast zijn er allemaal circulaire voorbeelden met een Aardse toepassing die wellicht ook nuttig kunnen zijn indien we mensen naar de Maan of Mars sturen.

Verbindingen creëren

Ik hoop de presentatie op verschillende plekken te kunnen geven om mensen te inspireren. En wellicht kan dit meehelpen verbindingen te creëren tussen mensen die op eerste oog actief zijn in verschillende vakgebieden, de circulaire economie en de bemande ruimtevaart.

Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?