De circulaire bakkerij

Summary
De circulaire bakkerij: UvA Studenten werken mee aan creative oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan.
De circulaire bakkerij
library

Elise bakt dankzij de wetenschap beter brood. Dit artikel verscheen op 13 november 2019 in de Folia, het journalistieke medium voor, over en door studenten, docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Auteur: Laura ter steeg.

In de Linnaeusstraat zit de onderneming Baking Lab, waar ze met behulp van wetenschappelijke kennis experimenteren bij het bakken van brood. Kersvers UvA-alumnus Elise de Jong (23) organiseert bij Baking Lab momenteel een reeks workshops waarbij wordt nagedacht over elke stap van het broodbakproces. ‘Tijdens de workshops leer je te vertrouwen op je eigen zintuigen.’

Boven zitten enkele mensen te eten en een kopje koffie te drinken. Beneden in de keuken staat Elise, die snel nog even wat ingrediënten opbergt in de koelkast. Aan het plafond van de keuken hangt een rooster waaraan pannen en allerlei ander keukengerei zijn opgehangen. Achter de kassa staan grote bakken met zaden, kokossnippers en noten die worden verkocht. De broden liggen in manden tegenover de kassa, waar iedereen zelf zijn brood kan uitkiezen en in een papieren zak kan stoppen.

Bij Baking Lab passen we opgedane kennis direct toe in de praktijk
Elise haalde onlangs haar diploma Future Planet Studies aan de UvA en werkt inmiddels bijna twee jaar bij Baking Lab. ‘De kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan over circulariteit, fermentatie en biochemische processen komen hier goed van pas,’ vertelt ze. ‘Bij Baking Lab kunnen studenten van verschillende richtingen hun opgedane kennis direct en gericht toepassen in de praktijk, door bijvoorbeeld aan de slag te gaan met duurzaamheid, biochemische processen en wetenschapscommunicatie.’ Jechiam Gural, de eigenaar van Baking Lab, heeft zelf ook een achtergrond in de biologie. Elise: ‘Deze wetenschappelijke kennis proberen wij hier toe te passen op het bakken van brood.’‘Als je bevroren doperwten in de blender gooit, gaan de celwanden en vezels kapot en krijg je een textuur waar je prima guacamole van kunt maken’

Kleine bakkerij
Volgens Elise hebben kleine bakkerijen vaak heel andere intenties dan de industrie: ‘Wij maken hier bijzondere broden, van natuurlijke ingrediënten en kijken veel verder dan de productie. “Natuurlijke ingrediënten” is een lastig begrip, maar het houdt in ieder geval in dat je alles gewoon in je keukenkastje zou kunnen vinden.’ Om ervoor te zorgen dat het brood van Baking Lab langer houdbaar is, wordt er oud brood in verwerkt. ‘Zo verandert de structuur van de zetmelen in het brood, waardoor ze meer water vasthouden en het brood minder snel zal uitdrogen. Hierdoor hoeven er geen kunstmatige enzymen of andere stoffen worden toegevoegd.’

Lagere kosten, langer houdbaar brood
De intenties van de industrie zijn volgens Elise om in korte tijd, met lage arbeidskosten een brood te bakken dat lang houdbaar is. ‘Op deze manier wordt natuurlijk ook voedselverspilling tegengegaan.’ Het is volgens Elise niet altijd gemakkelijk om je als kleine bakkerij staande te houden naast de industrie. ‘Het gros van de mensen is nou eenmaal tevreden met een supermarktbrood.’ Daarom probeert Baking lab zich te onderscheiden door ook een horecazaak te zijn en regelmatig workshops te geven.

Lees verder
Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?