Einde-afvalstatus nodig voor circulaire economie

Summary
Wat afval is voor de een, is grondstof voor de ander. In de Green Deal North Sea Resources Roundabout willen vier landen recyclingproducten als secundaire grondstof gebruiken.
Einde-afvalstatus nodig voor circulaire economie
library

Wat afval is voor de een, is grondstof voor de ander. In de Green Deal North Sea Resources Roundabout willen vier landen recyclingproducten als secundaire grondstof gebruiken. Soms betekent dit dat deze grondstoffen een einde-afvalstatus krijgen.

Van afval naar product

"Gerecycled PVC dat bij ons de fabriek verlaat is nu strikt genomen nog afval", vertelt Ton van der Giessene, directeur bij Van Werven Plastic Recycling. "Wavin maakt van deze grondstoffen een product. Ergens midden in dit proces draait een magische knop om: van afval naar product. Er zijn nog geen regels voor wanneer secundaire grondstoffen ophouden afval te zijn."

Met deze woorden schetst Van der Giessene de onduidelijkheid over de status van secundaire grondstoffen.

Verouderde wetgeving

"Secundaire grondstoffen hebben nog steeds een afvalstatus. Daarop is verouderde wetgeving van toepassing. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor gerecycled PVC. Bedrijven moeten vergunningen hebben om afval te verwerken. Ze moeten aan allerlei regels voldoen als ze onze grondstoffen verwerken. Dit bemoeilijkt de handel."

Green Deal North Sea Resources Roundabout (NSRR)

De Green Deal North Sea Resources Roundabout (NSRR) pakt belemmeringen voor bepaalde grondstofstromen aan. De Green Deal zet een eerste stap naar een betere afstemming van regelgeving binnen Europa. Robine van Dooren is projectleider bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl): "Er is wetgeving van de EU, maar de lidstaten hebben dat allemaal op een andere manier vertaald naar eigen beleid. Bedrijven lopen daar tegenaan. We zoeken op dit moment naar oplossingen. We maken met de deelnemende landen afspraken over de einde-afvalstatus."

Meer weten?

In het vakblad Afval van augustus 2017 lees je een uitgebreid artikel. Bekijk ook de NSRR film over de eerste internationale grondstoffen Green Deal hieronder.

Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this library-item?