Gemeente Enschede en Losser gaan voor circulaire koffie met Douwe Egberts

Gemeente Enschede en Losser gaan voor circulaire koffie met Douwe Egberts
library

Van automaatmeubel tot koffiedrab: in het concept van Douwe Egberts - voor de eerste echt circulair verantwoorde koffievoorziening van Nederland - draait het allemaal om zoveel mogelijk hergebruik, in samenwerking met de gemeenten Enschede / Losser en lokale partijen.

Na een vernieuwend inkoopproces is de circulaire aanbesteding warme en koude drankenvoorziening gegund aan Jacobs Douwe Egberts (JDE) Professional. Deze partij scoorde het hoogst op de vooraf vastgestelde ambities, die gebaseerd waren op de wens van de gemeenten Enschede en Losser om duurzaam in te kopen. Daarom is in plaats van een volledig uitgewerkt plan aan te besteden, gekozen om marktpartijen uit te dagen om een zo circulair mogelijke oplossing aan te bieden.

Heldere ambities

De circulaire aanbesteding ging van start met een opmerkelijk druk bezochte marktontmoeting op het Stadhuis van Enschede. Meer dan 180 deelnemers luisterden naar de innovatiegerichte circulaire inkoopmethodiek van Stichting Circulaire Economie. Maximale circulariteit, een hoge kwaliteit en een op innovatie gerichte samenwerking, binnen een vooraf vastgesteld standaardbudget, vormden de uitdagende ambities van de gemeenten. Aanbieders moesten bovendien aangeven op welke wijze hun aanpak waarde zou toevoegen aan de inclusieve samenleving. Met andere woorden: hoe dit contract, waar dan ook in het proces, gaat bijdragen aan aantrekkelijk en gezond werk voor mensen die daarin een achterstand ervaren (bovenop de gemeentelijke standaard norm voor Social Return On Investment).

"We vinden het belangrijk om kwalitatief hoogwaardige koffie, thee en andere dranken te schenken en daarmee bij te dragen aan een prettig werkklimaat, een gastvrije omgeving én aan waardecreatie voor onze maatschappij", aldus Wethouder Eerenberg tijdens de marktontmoeting.

Medewerkers kiezen Douwe Egberts

Voor deze aanbesteding werkten Douwe Egberts en andere marktpartijen – op basis van de ambities - een concept uit om te komen tot een optimale circulaire warme en koude drankenvoorziening. Deze lichtten ze toe aan een vakkundige jury, waarna de drie best scorende partijen hun beoogde smaak en beleving presenteerden aan de medewerkers tijdens een proeverij. De beoordeling van de medewerkers was bepalend en JDE Professional kwam als winnaar uit de bus. 

Businesskansen voor circulaire oplossing

In het concept van Douwe Egberts draait het om hergebruik, in samenwerking met de gemeenten en lokale partijen. Het definitieve concept zal binnenkort gepresenteerd worden.

Henk Mulder, Account Manager JDE Professional NL licht toe: "De uitnodiging van de Wethouder om dit creatief aan te pakken, vond ik heel inspirerend. Het daagde uit om - samen met mijn collega’s - een passende en circulair verantwoorde oplossing te realiseren. Dit is ook voor Douwe Egberts een mooie, duurzame innovatie die we verder gaan ontwikkelen om aan meer klanten te kunnen aanbieden."

Goed voorbeeld doet volgen

In navolging op deze aanbesteding, heeft de gemeente Enschede op dit moment een circulaire aanbesteding kantoormeubilair uitstaan en kondigde de gemeente Apeldoorn - via deze zelfde methodiek - een circulaire renovatie voor de Parkenbuurt aan. De circulaire warme en koude drankenvoorziening wordt in juni bij de gemeenten Enschede en Losser geïnstalleerd.

Rapid Circular Contracting

Rapid Circular Contracting, de inkoop methodiek die Gemeente Enschede hanteert, is ontwikkeld door de Stichting Circulaire Economie. Deze stichting heeft het inkoop en innovatieproces bij de gemeente begeleid. Rapid Circular Contracting is een radicaal andere manier van omgaan met de uitvraag dan gebruikelijk is bij (Europese) aanbestedingen. In plaats van uitgebreide bestekken, een juridisch ingestoken toonzetting en een uitvraag (grotendeels) op prijs, worden de winnaars geselecteerd op basis van expertise, vakmanschap en innovatievermogen. Met de meest geschikte partij wordt een partnerschap contract getekend, zonder dat het eindresultaat op dat moment bekend is.

In dat contract wordt vastgelegd dat de winnende coalitie, samen met de opdrachtgever, een integraal ontwerptraject ingaan en oplossingen zullen realiseren, die meervoudige, maatschappelijke en circulair verantwoorde meerwaarde vertegenwoordigen en de belangen en ambities van alle stakeholders dienen.

Artikel Facto 10 - 2017 - Circulair aanbesteden met RCC-methode
Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?