Het ontwikkelen van je circulaire business: geleerde lessen van 18 koplopers

Het ontwikkelen van je circulaire business: geleerde lessen van 18 koplopers
library

Wat kunnen we leren van de koplopers op het gebied van circulair ondernemen? Dat is de onderzoeksvraag waarmee de Universiteit Utrecht aan de slag is gegaan.

Leren van de pioniers

Dorith Vermunt (PhD candidate 'Sustainable Business Models', Universiteit Utrecht) presenteerde een onderzoek naar de geleerde lessen van ondernemers in de circulaire economie. Het onderzoek wijst uit dat de obstakels waar pioniers van circulair ondernemen tegenaan lopen verschillen per type business model. Daarnaast wordt duidelijk dat pioniers de vruchten plukken van circulair ondernemen via een verbeterde reputatie, zichtbaarheid, economische voordelen en het hebben van sociale en ecologisch impact.

Belemmeringen

Iedereen weet dat de circulaire economie veel oplevert. Toch weet iedereen ook dat toepassingen niet zonder slag of stoot tot stand komen. Er moet met verschillende interne en externe belemmeringen rekening gehouden worden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Tegenstrijdige belangen in de keten
  • Regelgeving
  • Coördinatie van de keten

Gelukkig kunnen andere bedrijven veel leren van de pioniers. Hoe ging BB Bricks om met weerstand vanuit de producent? En hoe ontwikkelde RotterZwam kennis en techniek om toepassingen uit de circulaire economie? Dit en meer vind je terug in onderstaand essay 'Geleerde Lessen van Circulaire Koplopers'. 

Samenwerking

De Groene Zaak heeft dit onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht (Dorith Vermunt, Dr. Simona Negro, Dr. Pita Verweij en Prof. Dr. Marko Hekkert) voor het programma Nederland Circulair!

Essay Geleerde Lessen van Circulaire Koplopers
Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here
person

Yorian Bordes

Do you want to comment on this library-item?