Toelevering Online laat zien: doelstelling klimaatakkoord voor gebouwde omgeving is haalbaar

Summary
Ons onderzoek naar de gebouwde omgeving kan bijdragen aan het halen van het klimaatakkoord en toont de haalbaarheid
Toelevering Online laat zien: doelstelling klimaatakkoord voor gebouwde omgeving is haalbaar
library

Op 28 juni 2019 is het Klimaatakkoord gepresenteerd en is Nederland volop aan de gang om het plan in uitvoering te brengen. Het doel is om de CO2 uitstoot in Nederland met 49% terug te brengen ten opzicht van 1990. 

Per sector is bepaald hoeveel we in Nederland moeten besparen en één van die sectoren is de zogeten 'Gebouwde Omgeving'.  In deze sector moeten we 3,4 megaton CO2 besparen. Dit is veel, maar volgens onderzoek van Toelevering Online is deze doelstelling haalbaar!  

Toelevering Online

Toelevering Online is een jonge, innovatieve én groeiende organisatie. Met een enthousiast team zijn ze dagelijks in de weer om onze klanten blij te maken met nieuwe kozijnen. Via het platform kun je simpel en snel je kunststof en/of houten kozijnen samenstellen. Het bedrijf heeft aandacht voor duurzaamheid en alle kozijnen voldoen dan ook aan het KOMO keurmerk en het hout is FSC gecertificeerd. 

Het onderzoek

Toelevering Online heeft onderzoek gedaan naar de doelstelling en heeft een aantal maatregelen bekeken die we door kunnen voeren om de huizen en gebouwen in Nederland zuiniger te maken en daarmee de CO2 uitstoot te verminderen. In het onderzoek hebben zij gekeken naar de volgende maatregelen: 

  • Enkel glas vervangen voor HR++ glas
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie 
  • Vloerisolatie 

Per maatregel is bepaald hoeveel er potentieel bespaard kan worden in Nederland op basis van minder gasverbruik, hoeveel het zou kosten voor heel Nederland en hoeveel er hoeveel Nederland bespaard kan worden in CO2. 

Zie de bevindingen in onderstaande infographic: 

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/e956cd8be8185f5d648cd27b4f80203c_large.jpg

Bron: Toeleveringonline.nl

Het is haalbaar

Enkel op basis van de maatregelen die Toelevering Online heeft onderzocht is de doelstelling al haalbaar. In het onderzoek hebben ze enkel gekeken naar besparende maatregelen op basis van minder gasverbruik en/of gasloos wonen. Als je ervan uitgaat dat er nog veel meer te besparen is met zonnepanelen, duurzame manieren voor het opwekken van warmte en andere mogelijke besparingen moet de doelstelling al helemaal haalbaar zijn.

De vraag blijft echter of we in Nederland voldoende vakmensen hebben om alles uit te voeren en/of de Nederlandse bevolking bereid is om de maatregelen door te voeren. De overheid probeert de bevolking te stimuleren met een subsidie die je per 2 september aan kan vragen, namelijk de Subsisdie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). 

Hiermee kan je subsidie krijgen voor het verduurzamen van je koopwoningen door bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, dakisolatie en het vervangen van enkel glas. Je komt in aanmerkingen voor de subsidie als je minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen hebt uitgevoerd. Wil je meer weten over de voorwaarden en/of de subsidie, ga dan naar de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?