Project RUMORE versterkt regionale ketens van organische reststromen

Summary
De gemeente Amsterdam participeert in RUMORE, een Europees project gericht op het versterken, inspireren en op weg helpen van startende, innovatieve MKB bedrijven in de agrifood.
Project RUMORE versterkt regionale ketens van organische reststromen
library

Op het gebied van circulaire economie ziet de gemeente Amsterdam met name kansen in het herinrichten van de organische reststromen-ketens in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). De gemeente participeert daarom in het Europese project RUMORE (Rural-Urban partnerships MOtivating Regional Economies).

RUMORE is gericht op het versterken, inspireren en op weg helpen van startende, innovatieve MKB bedrijven in de agrifood sector. De kick-off van RUMORE vond plaats op 7 december 2017 tijdens het internationale Flows of Food congres in de hoofdstad.

Innovaties versnellen

In RUMORE wisselen Amsterdam, Hamburg, Regio Lombardije, Regio Centraal-Macedonie, Thessaloniki, Regio LĂĽneburg, Regio Burgos (Ro) en de Groene Kennispoort Twente kennis en ervaringen uit. RUMORE wil de komende twee jaar bijzondere innovaties op het gebied van waardevol gebruik van organische reststromen en nieuwe plantaardige eiwitbronnen versnellen. RUMORE kan op deze manier bijdragen aan een noodzakelijke transitie naar een duurzame, circulaire voedselketen.

Krachtenbundeling

Speerpunten voor Amsterdam zijn het verbeteren van de ketens van organische reststromen tussen stad en regio en het verlagen van de ecologische voetafdruk. Daarbij ligt de focus op onderzoek en bedrijven die zich richten op waardevol gebruik van organische reststromen en het ontwikkelen plus vermarkten van nieuwe eiwitbronnen. De gemeente werkt in RUMORE samen kennisinstellingen en ondernemers uit de Metropool Regio Amsterdam (MRA). Deze krachtenbundeling zal naar verwachting leiden tot meer circulariteit in de voedselketen.

Voorbeelden

Tijdens het congres Flows of Food presenteerden ondernemers uit de MRA hun bedrijf en concept . Mark Kulsdom van de Dutch Weed Burger serveert in zijn concept store producten gemaakt van zeewier, zoals weedburgers, seawharma en wish 'n chips. Frank van Bokhorst van GRO Holland produceert oesterzwammen op koffiedik en maakt daar plantaardige, eiwitrijke producten van. John Apesos van Growx is initiatiefnemer van een zelfvoorzienende vertical farm: kiemen, kruiden en sla, geproduceerd in hoogbouw midden in Amsterdam. Amsterdam Metropolitan Solutions (AMS) doet onderzoek naar optimaal hergebruik van organische reststromen.

Meer informatie over het Amsterdamse circulaire programma op de website.

Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?

Edwin Slaghekke
Edwin Slaghekke

We willen als stadslandbouw Hof v Twente graag hierin wat betekenen.
proefveld voor antibiotica vervanger hebben we al als track-record.

03 January 2018 10:49