Terugblik - kick-off event

Terugblik - kick-off event
library

Op vrijdag 10 juni vond het kick-off event plaats om de deelnemende en geïnteresseerde studenten te inspireren over circulair ontwerpen. In dit verslag blikken we terug op het evenement.

De verschillende presentaties en een fotoimpressie van het kick-off event kunnen via de website van de Circular Design  Challenge worden terug bekijken.

Geleerde lessen van de Circular Design Cases

Tijdens de eerste presentatie liet Pieter van Os (Reversed Concepts) de resultaten zien van het werk van de studenten die hebben deelgenomen aan de Circular Design Cases. Vervolgens deelde hij de geleerde lessen van de cases en gaf aan waarop ontwerpers moeten letten als ze met het framework ‘Products that Last’ aan de slag gaan. Het belangrijkste is om ‘gewoon’ aan de slag te gaan en de theorie in praktijk toe te passen.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/f097d4680ef9e231c97918921cef099b_large.jpg

Sluiten van de kringloop

In de tweede presentatie ging Ruud Balkenende, prof. van Circular Product Design (TU Delft) in op ‘Design for Recycling’. Aan de hand van verschillende voorbeelden werd uitgelegd hoe je de verschillende ontwerp principes kunt toepassen. Om de impact aan het einde van de productlevenscyclus te minimaliseren en zoveel mogelijk grondstoffen te recyclen is het belangrijk om hier al rekening mee te houden tijdens het ontwerp en productie van het product. Hierbij moet er niet alleen gekeken worden of de materialen gemakkelijk gerecycled kunnen worden, maar ook of het product eenvoudig uit elkaar gehaald kan worden.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/ce7695976ab7b70121c313faddb88293_large.jpg

Tear-down sessie
Tenslotte gingen de studenten aan de slag tijdens de ‘tear-down’ sessie (anders gezegd de productautopsie). De sessie werd begeleid worden door Bas Flipsen, onderzoeker bij ifixit en tevens docent bij Industrieel Ontwerpen (TU Delft). Vanuit ifixit wordt het repareren van producten gestimuleerd zodat deze langer meegaan. Dit word verder beschreven in het manifest voor zelf repareren omdat repareren beter is recyclen, geld bespaard, leert over techniek en onze planeet kan redden.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/33bcb509088c9971b81dbf904fb9cf68_large.jpg

Van 10 juli tot 10 oktober gaan de studenten aan de slag met hun persoonlijke ontwerpuitdaging. Het proces wordt bijgehouden op een blog en de resultaten worden gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven en op het platform circulairondernemen.nl
 
De inschrijving voor de Circular Design Challenge duurt nog tot 10 juli!
 
Het event werd in samenwerking met FabCity en Open Source Circular Economy days georganiseerd. FabCity is een tijdelijke, gratis toegankelijke campus op de Kop van Java-eiland in het oostelijk havengebied van Amsterdam en bestaat uit zo’n vijftig innovatieve paviljoens, installaties en prototypes. De Open Source Circular Economy days is een open event wat wereldwijd gedeeld wordt om ideeën en oplossingen uit te wisselen voor een Open Source Circulaire Economie.

Fotografie: Joris Hemling en Eelco Schouten
 

Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here
person

Pieter van Os

Employee at Reversed Concepts

Do you want to comment on this library-item?