Zo pak je voedselverspilling aan

Zo pak je voedselverspilling aan
library

Hoe pak je voedselverspilling aan? MVO Nederland maakt het inzichtelijk met het nieuwe gratis e-book: Verspilling, de houdbaarheidsdatum nabij. Met behulp van De Ladder van Moerman doorlopen Food & Agribedrijven in negen stappen de mogelijkheden voor besparing, van de meest naar de minst ideale oplossing.

Europese bedrijven en hun toeleveranciers kunnen 10 miljard euro per jaar besparen door voedselverspilling tegen te gaan, blijkt uit onderzoek door de Rabobank. Nederlandse consumenten gooien jaarlijks 2 tot 2,4 miljard euro aan voedsel weg. En in de keten van oogst tot supermarkt wordt voor nog eens zo'n 2 miljard euro verspild. Wereldwijd gaat het om 1,3 miljard ton aan voedsel.

De Ladder van Moerman is een variant op de Ladder van Lansink, een bekend instrument in 'afvalland' dat beschrijft hoe je het meest efficiƫnt om kan gaan met afvalstromen in je bedrijf. Moerman laat zien hoe dat werkt voor voedsel. Zijn ladder is de basis van het boek, die we aanvulden met voorbeelden uit de Nederlandse praktijk.

Euro's

Staat het terugdringen van verspilling nog wat in de kinderschoenen in jouw bedrijf? Begin dan bij het inzichtelijk maken waar de grootste afvalstromen zich in jouw bedrijfsproces bevinden. Zo leer je ontdekken waar het grootste potentieel zit en kan je prioriteiten aanbrengen. Kijk buiten je primaire bedrijfsproces ook goed naar secundaire verliezen. Het is zo gegroeid dat we voor veilig transport veel cellofaan gebruiken rondom pallets en rolcontainers. Maar is dit echt wel nodig? Door slimmer te stapelen en transportbanden te gebruiken kan je al gauw duizenden kilo's plastic op jaarbasis besparen. En dito euro's!

E-book

Het MVO Netwerk Food & Agribusiness werkt aan oplossingen voor deze vragen. We organiseren bijeenkomsten en brengen partijen bij elkaar om zo individuele uitdagingen samen aan te pakken. Bekijk hier het e-book en ontdek jouw mogelijkheden!

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this library

Do you want to comment on this library-item?