Duurzaam inkopen met Optimal SCANS

oplossing

Inkoop verandert de wereld. Daarom ontwikkelde ik samen met Judy van der Lijke en Boris Nolte Optimal SCANS voor duurzaam inkopen. Een praktisch instrument om duurzaamheid en circulariteit te meten.

SCANS versus keurmerken

Keurmerken zijn vaak eenzijdig en nodigen uit om de eerste paar stappen te zetten, en daarna nauwelijks meer. Ze bieden weinig onderscheidend vermogen omdat veel bedrijven keurmerken hebben. Bedrijven die echt veel aan duurzaamheid doen kunnen dat nu niet goed zichtbaar maken. Ze zijn bovendien duur en vragen veel tijd. Bestaande scans en tools als LCA zijn of te simpel, of alleen te gebruiken door experts. Systemen als FIRA en Ecovadis vragen te veel van leveranciers om voor kleinere bedrijven geschikt te zijn.

Optimal SCANS geeft de mogelijkheid laagdrempelig en toch compleet te toetsen. Dit geldt ook voor MKB’ers met beperkte tijd, geld en expertise. Concreet kun je met het systeem:

 • Producten, diensten en leveranciers selecteren.
 • Bestaande leveranciers en hun assortiment auditen en monitoren.

Concrete toepassing

Optimal SCANS, ons systeem voor beoordelen van leveranciers op duurzaamheid en circulaire economie, is succesvol gebruikt door de Radboud Universiteit. Acht leveranciers van snijbloemen zijn beoordeeld. De totaalscores voor de hele piramide liepen uiteen van 31% tot 83%. Kijk hier hoe dat eruitziet in Optimal SCANS.

In de keten van snijbloemen is winst te behalen op het gebied van milieu, arbeidsomstandigheden en fair trade. Met Optimal SCANS bleek het voor bloemisten goed mogelijk hun duurzaamheid zichtbaar te maken. Zonder de helpdesk nodig te hebben, en de bloemisten raakten geïnspireerd door Optimal SCANS. De universiteit weet nu precies welke drie bloemisten het duurzaamst zijn, en hoe deze te monitoren. De bloemisten weten waar ze staan en wat ze kunnen doen.

Deze succesvolle toepassing van SCANS bewijst dat het goed mogelijk is om de duurzaamheid van MKB-leveranciers, hun producten en diensten in de volle breedte te beoordelen. Zonder deze leveranciers te veel te belasten.

Niveaus en stappen

Een bedrijf kan zich laten zien op vijf niveaus:

 1. Is er aandacht voor duurzaamheid?
 2. Aan welke thema’s wordt gewerkt, met welke acties?
 3. Wat zijn de feitelijke meetbare resultaten van al die acties per thema?
 4. Hoe breed en diep is de lange-termijn strategie om duurzaam/circulair te worden?
 5. Wordt er samengewerkt aan een duurzame/circulaire organisatie, sector, keten en maatschappij?

Als de insteek ligt bij producten en diensten is er een iets andere piramide van toepassing. ​

Optimal SCANS werkt in drie stappen.

 1. Kies de geschikte SCANS.

 2. Nodig jouw leveranciers uit met een link naar een SCAN. Zodra zij een scan invullen, kun je gelijk zien hoe er gescoord wordt. Selecteer de beste leverancier, eventueel ondersteund door een benchmarkoptie.

 3. Monitor de voortgang per niveau en per thema. Bekijk ook dit voorbeeld.

Waarom SCANS

Met Optimal SCANS kun je jouw leveranciers inspireren en de kans geven hun activiteiten op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie beter zichtbaar te maken. Onze webapplicatie:

 • Is wetenschappelijk onderbouwd.Bevat criteria die duurzaamheid en circulariteit concreet en toetsbaar maken.
 • Integreert de belangrijkste duurzaamheidskaders, een grote hoeveelheid expertkennis en alle belangrijke keurmerken.
 • Is ontwikkeld samen met de Radboud Universiteit, Rijnstate ziekenhuis, GipHouse en tientallen experts en ondernemers.
 • Is een praktisch en snel middel om producten, diensten, leveranciers, ketens en uw eigen organisatie gestandaardiseerd te beoordelen en te monitoren op vijf niveaus.
Twitter LinkedIn™
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Reinier de Nooij op 19-04-17 www.optimalplanet.nl

Wil jij op deze oplossing reageren?

Laatste reacties