De Verspillingsfabriek redt voedsel van de afvalbak

oplossing
best_practice

Een derde tot de helft van de mondiale voedselproductie gaat verloren wegens verspilling. Producenten, fabrikanten, restaurants, supermarkten en consumenten staan voor de taak: hoe kunnen we processen omdenken en circulaire systemen ontwikkelen ter bestrijding van voedselverspilling?

Geredde levensmiddelen

Niet alleen voedsel en geld gaan verloren: voedselverspilling in Nederland is verantwoordelijk voor 3,5 procent van de totale emissie van broeikasgassen. Bovendien vergroot verspilling de afvalberg. In een offensief om voedselverspilling in de voedselindustrie tegen te gaan hebben supermarktketen Plus, innovatienetwerk Foodsquad en cateringbedrijf Hutten de handen ineengeslagen met de Wageningen Universiteit (WUR) en de Rabobank om een circulaire fabriek te starten: De Verspillingsfabriek.

De fabriek maakt gebruik van levensmiddelen die anders in de afvalbak zouden belanden. Deze worden geregistreerd, gewassen, gesneden en gewogen, voordat ze een plek vinden in de culinaire hoogstandjes van de productiekeuken. E-nummers en conserveermiddelen laat De Verspillingsfabriek achterwege; alleen natuurlijke ingrediënten verdienen een plaats in haar recepten.

Houdbaarheid

Het assortiment van De Verspillingsfabriek is bestemd voor zowel detailhandel als catering en voldoet aan de strikte voorwaarden omtrent hygiëne, veiligheid en houdbaarheid. Om een lang leven voor de producten te kunnen garanderen, kent het productieproces een extra pasteurisatiestap. Vervolgens krijgt het product zijn label, waarna het wordt opgeslagen voor transport.

Kennisplatform

Hoewel in de eerste plaats preventie van voedselverspilling de voorkeur verdient, is het na verspilling van essentieel belang om een nieuwe bestemming te vinden voor afgeschreven levensmiddelen. Circulair ondernemen is nog altijd in ontwikkeling en daarom is samenwerking tussen bedrijven en kennisinstituten cruciaal. Om die reden faciliteert De Verspillingsfabriek een kennisplatform, waarop deskundigen en ondernemers in de voedselketen elkaar kunnen inspireren tot en informeren over innovatieve manieren om voedselverspilling tegen te gaan.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal, vertaald door Thom Hamer vanuit Circular Is Going Global: Join Holland’s Flow, is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt MVO Nederland de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Twitter LinkedIn™
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Thom Hamer op 13-09-18 https://deverspillingsfabriek.nl

Wil jij op deze oplossing reageren?

Laatste reacties

De Verspillingsfabriek 'redt' levensmiddelen die anders in de afvalbak zouden belanden en maakt er culinaire hoogstandjes van.

Initiatiefnemer

Relevante Global Goals for Sustainable Development

Bijdragen aan een Futureproof bedrijfsleven door: 12 Responsible consumption and production