Veelgestelde vragen

Heb je vragen over hoe Circulair Ondernemen werkt? Grote kans dat je antwoord in de Veelgestelde Vragen staat.
 

De Community
 

1. Wat is Circulair Ondernemen? 

Circulair Ondernemen is de community van Het Versnellingshuis waar je terecht kunt voor vragen over circulair ondernemen. Heb je als ondernemer bijvoorbeeld een reststroom in textiel of bied je als bedrijf een oplossing in duurzame verpakkingen? Met Circulair Ondernemen deel je jouw item met andere community-members en ga je op zoek naar relevante matches voor jouw vraag. 
 

2. Voor wie is Circulair Ondernemen? 

De community is er voor het bedrijfsleven omdat ondernemers. Want als ondernemer realiseer je de grootste impact richting afnemers, toeleveranciers en uiteindelijk de consument. 
 

3. Hoe kan Circulair Ondernemen mij helpen? 

Circulair Ondernemen heeft een verzameling aan oplossingen, uitdagingen en kennis die jou verder kunnen helpen met de volgende stap in circulair ondernemen. Deze community biedt de mogelijkheid om in contact te komen met ondernemers die ook bezig zijn met dit thema. En dus om samenwerkingen met die ondernemers aan te gaan. 
 

Stel dat je een bedrijf hebt in bedrijfskleding en je zoekt een partij die oude kleding weet te recyclen, dan is dit een Uitdaging. Een andere ondernemer heeft een methode ontwikkeld en zoekt daarvoor bedrijven die bedrijfskleding willen recyclen. Deze ondernemer plaatst in dit geval een Oplossing. Door Circulair Ondernemen in te zetten heb je toegang tot deze informatie en kunnen items en members met elkaar gematchtt worden. Ook weer door gebruikers van het platform. 
 

4. Waar kan ik terecht voor andere vragen over Circulair Ondernemen? 

Staat jouw vraag niet tussen deze Veelgestelde Vragen? Stuur dan een mail met jouw vraag naar hallo@circulairondernemen.nl
 

5. Van wie is Circulair Ondernemen? 

Circulair Ondernemen is de community van Het Versnellingshuis: sinds 2019 is dit een samenwerking van het Ministerie van IenW, VNO-NCW/MKB-Nederland, Het Groene Brein en MVO Nederland. Samen ontsluiten we een groot netwerk van andere partijen en versnellingspartners waaronder RVO.nl.


Registeren en inloggen 


6. Hoe maak ik een account aan? 
Je maakt een account aan door op REGISTREER te klikken, rechts bovenin je scherm. Op je mobiel vind je de knop door rechtsboven op het poppetje te klikken. Je kunt op twee manieren registreren: 
 

Registreren met je LinkedIn-profiel: de pagina verwijst je naar het inlogscherm van LinkedIn. Vul je LinkedIn-e-mailadres en -wachtwoord in. Wanneer je met je LinkedIn-profiel registreert en inlogt, gebruik je automatisch het e-mailadres dat daaraan is gekoppeld.  

Uiteraard posten we nooit iets op je tijdlijn. 
 

Registreren met je e-mailadres: vul je e-mailadres in en kies een veilig wachtwoord. Vervolgens vul je je voor -en achternaam in. 

Je ontvangt direct een bevestigingsmail van je registratie en je kunt aan de slag. 
 

7. Hoe log ik in? 

Klik op INLOGGEN rechtsboven je scherm. Log vervolgens in met dezelfde gegevens zoals je bent geregistreerd: met jouw LinkedIn-profiel of e-mailadres. 
 

8. Hoe wijzig ik mijn persoonsprofiel? 

Ben je ingelogd? Klik op jouw foto rechtsboven het scherm, kies ‘profiel’ en vervolgens ‘bewerken’. Vul of wijzig jouw persoonsprofiel met de nodige informatie. Je vult hier onder andere je profielfoto, functie en contactgegevens in. 
 

9. Hoe verwijder ik mijn persoonsprofiel? 

Wens je geen gebruik meer te maken van jouw profiel? Stuur dan een bericht naar hallo@circulairondernemen.nl met het verzoek tot account verwijdering en jouw verzoek wordt zo snel mogelijk door ons Community-team verwerkt. 
 

10. Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Hoe vraag ik een nieuwe aan? 
Kies INLOGGEN en klik vervolgens op Wachtwoord vergeten? en vul jouw e-mailadres in. Daarna ontvang je een e-mail waarmee je jouw wachtwoord opnieuw instelt. 
 

Subcommunity’s 

11. Wat is een subcommunity? 

Dit is een community binnen Circulair Ondernemen. De beheerder van de subcommunity heeft een eigen pagina met items en kan daarbij direct contact leggen met andere community-members. Vaak starten brancheverenigingen en overheden een subcommunity om duurzaamheidsprogramma’s van bedrijven te versterken. 
 
12. Hoe vind ik een subcommunity? 

Klik op het icoon met de twee cirkels in het hoofdmenu links van het scherm. Hier vind je het overzicht van alle subcommunity’s binnen Circulair Ondernemen. 
 

13. Hoe word ik lid van een subcommunity? 

Bekijk het overzicht van de subcommunity’s en selecteer degene waar je lid van wilt worden. Hiervoor dien je ingelogd te zijn. Klik vervolgens op de blauwe knop waar staat: ‘’word lid van...’’ Je bent direct lid en je vindt de updates van de subcommunity op je eigen profiel. 
 

14. Hoe plaats ik een item binnen een subcommunity? 

  • Maak een account aan als je dat nog niet hebt; zie vraag 6.  
  • Als je een account hebt: maak een item aan met jouw uitdaging of oplossing (wees zo specifiek mogelijk).  
  • Zorg ervoor dat je bij stap 3 de juiste subcommunity toevoegt onder het kopje subcommunity’s. Jouw item wordt dan gekoppeld aan de door jouw gekozen subcommunity. 


Items 

 

15. Waar vind ik het overzicht met alle content? 

Wanneer je ingelogd bent kom je op de homepage terecht met het overzicht van de laatste content. Door naar beneden te scrollen en te klikken op LAAD MEER vind je de overige content. 

 
16. Wat voor soort items kan ik plaatsen? 

De volgende items kom je tegen en kun je plaatsen op de community: 
 

Uitdaging 

Heb jij als ondernemer een circulaire vraag? Misschien ben je op zoek naar een producent die gerecyclede PET-verpakkingen maakt voor jouw product. Of zit je met een reststroom van koffiepulp dat in de prullenbak belandt en zoek je een partij die hier raad mee weet. Het kan ook zijn dat je op zoek bent naar een samenwerkingspartij met wie je een project in verduurzaming start rondom een gemeenschappelijk vraagstuk. Dit zijn perfecte voorbeelden van uitdagingen om te delen op Circulair Ondernemen. 
 

Oplossing 

Dit is de andere kant van een circulaire vraag: heeft jouw onderneming oplossing die anderen kan helpen om iets te verduurzamen? Misschien bied je slimme afvalsystemen aan voor de B2B-markt of houdt jouw bedrijf zich bezig met het verduurzamen van kantoormeubilair? Of je hebt een techniek om gerecycled textiel te verwerken en zoekt daarvoor een afzetmarkt? Plaats een oplossing voor ondernemers die een uitdaging op Circulair Ondernemen hebben.
 

Event 

Organiseer je een zakelijk evenement rondom circulariteit? Of het nu een marktontmoeting is of een webinar: op Circulair Ondernemen kun je een item onder events aanmaken en wordt deze gedeeld met community-members. 
 

Best practice 

Dit zijn succesverhalen uit de praktijk. Misschien heeft jouw oplossing bijvoorbeeld betrekking op een hele keten? Ook vormen gerealiseerde samenwerkingen die op Circulair Ondernemen zijn ontstaan Best practices
 

Bieb 

Dit zijn opinie- of nieuwsstukken van members op Circulair Ondernemen. Met een bieb-item delen ondernemers hun kennis en ervaring. 
 

17. Hoe maak ik een item aan? 

Log in met jouw account en klik vervolgens op het + icoon om een nieuw item aan te maken.  

Selecteer vervolgens het itemtype dat je wil plaatsen, bijvoorbeeld een Uitdaging of Oplossing. Doorloop alle stappen en wees zo specifiek mogelijk om de kans te vergroten dat je de juiste match vindt. 
 

18. Hoe weet ik of er op mijn item wordt gereageerd/gematcht? 

Per mail houden we je op de hoogte over jouw items; als community-members erop reageren en als zij een match voorstellen. Vervolgens log je in en kun je de reacties en/of voorgestelde matches volledig bekijken. 
 

19 .Wanneer komt mijn item online te staan? 

Zodra je een item aan hebt gemaakt klik je aan het einde op PUBLICEER. Jouw item is dan opgeslagen en ingediend en wordt door het Community Team online geplaatst – gewoonlijk binnen twee werkdagen. Zodra jouw item online staat, ontvang je hierover een bericht per mail. 
 

20. Hoelang blijft mijn item online staan? 

Jouw item blijft zes weken actief op de community. Na die tijd blijft het nog wel op de community staan, maar wordt er uitgegaan van een match. 


Matchen 
 

20. Hoe vind ik de gemaakte matches? 

Alle matches vind je links onderaan je scherm. 
 
21. Hoe match ik mijn Uitdaging met anderen? 

Heb jij bijvoorbeeld een uitdaging geplaatst en kom je op de community een oplossing tegen waar jij een match in ziet? Klik dan op dit item en vervolgens zie je aan de rechterkant de blauwe knop ‘’Stel een match voor’’ aan. Op je mobiel vind je deze knop wanneer je naar beneden scrolt.  

 
22. Hoe weet ik of er potentiële matches zijn? 

Wanneer je een item aanmaakt wordt bij de laatste stap al suggesties gedaan van potentiële matches: dit zijn items die automatisch door het algoritme worden voorgesteld (relevante resultaten op basis van jouw inhoud). Wanneer jouw item online staat ontvang je per mail bericht wanneer andere community-members een potentiële match voordragen. Zij hebben jouw item dan gekoppeld aan die van hun.