Amsterdams Stadsjutten

Amsterdams Stadsjutten
solution

Onze missie is het opzetten van de eerste zero waste wijk in Amsterdam. Een wijk waar afval wordt gebuikt om nieuwe grondstoffen te creëren. Bewoners en organisaties ontvangen jutezakken om hun afval te scheiden., brengen dit naar een Waste Lab, en ontvangen in ruil waardebonnen. We willen een blijvende gedragsverandering teweegbrengen.

Circulaire economie

Steeds meer bedrijven, burgers en overheden kiezen voor de transitie naar een circulaire economie: een economisch systeem dat is bedoeld om herbruikbaarheid van grondstoffen, producten en menselijke talenten te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren.

Campagne

We starten een campagne om bewoners te inspireren hun huishoudelijk afval te scheiden, we informeren ze over de waarde die dit oplevert voor het milieu, de stad en henzelf. We inspireren ze om mee te doen. Ze ontvangen jutezakken om hun gescheiden afval in te doen en brengen het naar een Waste Lab in de buurt.

Inzamelen en recyclen

Het Waste Lab is een fysieke plek waar experts het afval beoordelen en wegen. De bewoners ontvangen waardebonnen voor een x- aantal kilo afval. Deze kunnen ze verzilveren in dezelfde buurt, bijvoorbeeld voor gratis koffie, boodschappen of korting op lokale evenementen. In het Waste Lab werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die worden opgeleid tot afval experts.  Het ingeleverde afval wordt door Icova opgehaald en gerecycled tot nieuwe grondstoffen.

Sneeuwbaleffect

Het openen van een Waste Lab zorgt voor een sneeuwbaleffect, waarbij steeds meer bewoners, maar ook bijvoorbeeld scholen, winkels en bedrijven zich aansluiten en overgaan tot het beter scheiden van hun afval. Gaandeweg verbeteren we het concept. En openen we nieuwe labs in andere buurten. Zo introduceren we geleidelijk een nieuwe aanpak in Amsterdam.

De jute zakken zijn afkomstig van het bedrijf Forbo waar ze als restmateriaal voor de (onder)vloeren dienden. Pantar, het grootste werk-leerbedrijf in de regio, maakt hier jutezakken van en levert ze aan Amsterdams Stadsjutten. Op deze manier dragen  we bij aan een circulaire wijk.

YouTube filmpje van De Gezonde Stad over het thema Grondstoffen

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/41b50223edc4be21bc0c8295f3958d8c_large.png
Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here
person

Bonnie Joosten

Projectmanager at de gezonde stad

Do you want to comment on this solution?