Brabantia – Begrijp je eigen Product

Summary
Brabantia heeft al jarenlang een circulaire voorbeeldfunctie op het gebeid van productontwerp en circulaire productiemethoden.
Brabantia – Begrijp je eigen Product
solution

Familiebedrijf Brabantia staat onder meer bekend om zijn vuilnisbakken en strijkplanken. Het bedrijf streeft er naar 100 procent gerecyclede materialen te gebruiken voor hun producten in 2030. Om deze circulaire ambitie te behalen, erkent Brabantia dat het belangrijk is om te begrijpen wat er in hun producten zit.

Duurzame Bedrijfsstrategie

Brabantia werd in 1919 in Waalre, net onder Eindhoven, opgericht. De vierde generatie van de familie neemt sinds 2012 het voortouw en heeft vooral de focus gelegd op duurzame productie. Maar dit idee van duurzaamheid wordt al langer omarmd – al vanaf de eerste jaren is alles ontworpen met als doel om lang mee te gaan. Elk jaar wordt de duurzaamheidsstrategie geëvalueerd om te onderzoeken waar in het productieproces nog verbeterpunten zitten. Hierdoor heeft Brabantia al jarenlang een circulaire voorbeeldfunctie op het gebeid van productontwerp en circulaire productiemethoden

Cradle to Cradle

Brabantia levert momenteel 90% van hun producten met een brons Cradle to Cradle-certificaat, een productnorm die wordt beheerd door het Cradle to Cradle Products Innovation Institute, wat de inzet van een bedrijf voor duurzaamheid bevestigt. Hiermee is Brabantia momenteel één van de grootste certificaathouders wereldwijd. Maar deze positie is zeker geen eindpunt – het ambitieuze bedrijf streeft naar 100 procent recycling. Een verdere groei van het C2C productportfolio ligt daarom ook in de planning.

Duurzaamheidsscan

Circulariteit speelt een grote rol in Brabantia's productontwerp en in de keuze voor materialen. Circulaire Economie-principes en de Cradle-to-Cradle-normen zullen een integraal onderdeel worden van productontwikkeling. Veel van de huidige producten van Brabantia, zoals de metalen prullenbakken, zijn namelijk al voor meer dan 98 procent recyclebaar. Een interne 'duurzaamheidsscan' beoordeelt de milieueffecten van productie en logistiek voor elk product. Brabantia kent daardoor de voetafdruk van elk product voordat het wordt geproduceerd.

Controleren van Ontwerp- en Productieprocessen

Vanaf de eerst fases van het ontwerpproces overlegt Brabantia met leveranciers van materialen en onderdelen. Aan het einde van de keten zijn zij sinds kort ook begonnen met de samenwerking met afvalverwerkingsbedrijven. Helaas is er weinig invloed mogelijk op afvalbeheer in andere landen, maar wel wordt geprobeerd om duurzame verwerking te bevorderen. De focus op inhoud- en materiaalprestaties kan een uitdaging zijn, vooral voor complexe producten. Strijkplanken hebben bijvoorbeeld 50 verschillende onderdelen gemaakt van verschillende soorten plastic, metaal, textiel en coatings. Brabantia werkt nauw samen met leveranciers om volledig inzicht te krijgen in de samenstelling van alle onderdelen. Zo begrijpen zij precies de impact van al hun producten. Daarnaast verminderen ze deze impact door gebruik van duurzame energie en het zuiveren van gebruikt water.

Producten helpen de consument

De producten zijn niet alleen zo duurzaam mogelijk geproduceert, maar hebben ook als doel om de consument te helpen duurzamer te leven. Zo heeft Brabantie prullenbakken die het makkelijker maken om afval te scheiden, maatbekers om de juiste hoeveelheden voedsel af te meten zodat er niks verspild wordt, droogrekken om energieverbruik door wasdrogers terug te dringen en composteerbare vuilniszakken voor het groenafval. Op deze manier kan de consument thuis ook zijn eigen impact verkleinen door het gebruik van deze duurzamen producten. 

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?

Bas Luiting
Bas Luiting

Dag Yentl, zou je deze prachtige oplossing ook de TAG 'Eindhoven Smart Region' willen geven? Dan komt deze automatisch op het regionale Future Proof platform 040circulair, een cirkel van deze community. Waalre zit midden in deze regio. Alvast dank! Bas

25 November 2017 14:42