By Mölle breit plaids en kussens van oude denim

Summary
De textielindustrie is een vervuilende sectoren. Met de Design Out Waste-collectie laat By Mölle zien dat het anders kan: natuurlijk en gerecycled.
By Mölle breit plaids en kussens van oude denim
solution

De textielindustrie is een van de meest vervuilende sectoren wereldwijd. Met de Design Out Waste-collectie laat By Mölle zien dat het anders kan. Een sterk staaltje slow living, met veel ecologische voordelen tot gevolg.

Textielafval

Elke seconde wordt er wereldwijd een vuilniswagen aan textiel gestort of verbrand. In plaats van recycling, kiezen we er in het huidige economische systeem voor om oude kleding te vervangen door gloednieuwe kleding, in totaal circa 80 miljard nieuwe kledingstukken per jaar. Daarom geldt de textielindustrie als een van de meest vervuilende sectoren, met een hoge CO2-emissie, een omvangrijke afvalberg, een hoog water- en energieverbruik en een enorm beslag op de natuurlijke voorzieningen van de aarde.

Design Out Waste

De oprichters van het Nederlandse woonlabel By Mölle besloten hier iets aan te doen en duurzaam textiel te produceren. Hoe ze dat deden? Oude, versleten spijkerbroeken krijgen in de collectie Design Out Waste van By Mölle een tweede leven. Na inzameling van de oude denim worden ritsen en knopen verwijderd, om de spijkerbroeken vervolgens tot een nieuw hoogwaardig garen te kunnen spinnen. Daarna maakt een ambachtelijke breierij er zachte plaids en kussens van. Aangezien de spijkerstof haar originele kleur behoudt, is verven of bleken niet nodig, wat de duurzaamheid ten goede komt.

Natuurlijk, lokaal, circulair

By Mölle werkt volgens het principe van slow living. Van beddengoed, kussens tot servetten, al het linnengoed maakt By Mölle in hun studio in Overijssel. In een paar jaar tijd zijn ze uitgegroeid tot een merk dat bekend staat om duurzaam en kwalitatief woontextiel met een pure, tijdloze stijl. Zo groeit het vlas voor de linnen stoffen zonder irrigatie of pesticiden langs de Europese kant van de Atlantische kust. Wol voor de plaids komt van het Gotland schaap, een van de oudste schapenrassen uit Scandinavië. De wol wordt niet geverfd, waardoor het z'n natuurlijke tint behoudt. De sjaals van gerecyclede garen worden geweven door de Nederlandse weverij Enschede Textielstad van Annemieke Koster. Zo bespaart By Mölle zowel CO2 als energie en water door gebruik te maken van gerecycled materiaal en legt het minder druk op natuurlijke hulpbronnen.

Slow living

De naam By Mölle betekent molen in Sallands dialect. In 2011 is het bedrijf gestart vanuit de molenaarswoning in Hoonhorst. Na een paar jaar verhuisde het bedrijf naar Dalfsen, waar nu de studio met het naaiatelier zit. De studio functioneert ook als winkel waar klanten de collectie kunnen bekijken.

Sinds kort is het daarnaast mogelijk om de collectie van By Mölle te ervaren door te logeren in 't Witte Huis, een voormalig biljarthuisje uit begin 1900 op buitenplaats De Horte, dicht bij de By Mölle studio in Dalfsen. Dit historische pareltje, dat zich midden in het bos bevindt, is door By Mölle samen met Landschap Overijssel duurzaam ingericht met natuurlijke materialen. Slow living doe je bij uitstek in de natuur. Een bijkomend voordeel is dat een deel van de opbrengst terugvloeit in het natuurbeheer van Landschap Overijssel.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt MVO Nederland de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op. Dit artikel is geschreven door Thom Hamer in opdracht van MVO Nederland.

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?