Centre of Expertise Biobased Economy ontwikkelt biobased voetgangersbrug

Summary
Hoe biocomposieten een duurzaam alternatief kunnen vormen voor bestaande constructies die ecologische schade opleveren.
Centre of Expertise Biobased Economy ontwikkelt biobased voetgangersbrug
solution

In oktober 2014 begon CoEBBE (Centre of Expertise Biobased Economy) samen te werken met meer dan tien mkb'ers en drie kennisinstituten om een voetgangersbrug te ontwikkelen die volledig bestaat uit biobased composieten. Twee jaar later is hij er: 's werelds eerste biocomposiete voetgangersbrug.

Het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) is een samenwerkingsverband tussen Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Centres of Expertise zijn door het ministerie van OCW ingesteld om het hoger onderwijs nadrukkelijker te koppelen aan regionaal economische speerpunten.

De belofte van biocomposieten

De brug, die loopt over de Dommel in Eindhoven bij de campus van de TU/e, heeft een spanwijdte van veertien meter. Het tijdelijke experiment toont aan hoe biocomposieten een duurzaam alternatief kunnen vormen voor bestaande constructies die ecologische schade opleveren. Zo reduceert biocomposiet de afhankelijkheid van milieuonvriendelijke materialen zoals beton, metaal en fossiele grondstoffen.

Willem Böttger, professor aan de Avans Hogeschool, stelt dat de brug niet alleen een enorme mijlpaal is voor de duurzame ontwikkeling van technologie, maar ook een toonaangevend voorbeeld van brede draagkracht. Veel verschillende partijen hebben in dit project samengewerkt om de brug te realiseren. Met twee universiteiten, drie hogescholen, drie ROC's, meer dan vijftien bedrijven, twee gemeenten, de provincie Noord-Brabant en meer dan honderd studenten, heeft het project volgens de professor aangetoond hoe groot zowel de betrokkenheid als de noodzaak is bij het bouwen van een biocirculaire constructie. Laten we de vruchten ervan plukken, concludeert Böttger.

Stimuleren van regionale landbouw

De vlas- en hennepvezels, die de basis vormen voor het biocomposiet, zijn lokaal geproduceerd en fungeren als een stimulus voor regionale landbouw. Door de vezels te binden met organische biofoam van polymelkzuur, slaagden de ontwikkelaars erin om een sterk biocomposiet te produceren. De kracht van de balken is het resultaat van het zuigen van biohars in de vezelbundels en het geheel vervolgens te harden. Met behulp van achtentwintig sensoren kan de afbuiging van de brug gedurende het experiment worden bijgehouden.

Prijswinnend composiet

De brug is het eindresultaat van het onderzoeksproject van 4TU Lighthouse, genaamd 'B3: Fully Bio-Based Composite Pedestrian Bridge', en is medegefinancierd door de Stichting Innovatie Alliantie (SIA). In januari 2018 won de brug bovendien de derde prijs voor Biocomposiet van het Jaar tijdens de International Biocomposites Conference in Keulen.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal, vertaald door Thom Hamer vanuit Circular Is Going Global: Join Holland’s Flow, is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt MVO Nederland de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.​

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?