Circulaire opvangtent voor vluchtelingen

Circulaire opvangtent voor vluchtelingen
solution

MMD Design Innovation in Maastricht heeft een nieuw concept ontwikkeld voor een opvangtent voor vluchtelingen. Dit zijn familietenten van gerecycled textiel gemaakt op basis van hernieuwbaar materiaal en voorzien van een hoge isolatienorm (warm in de winter, luchtig in de zomer) met ruimte voor een kacheloventje.

Meedingen naar de Global Change Award

In de circulaire economie worden producten en materialen hergebruikt en behouden grondstoffen hun waarde. Marc Meijers, industrial designer, is al jarenlang een gevestigde naam in Nederland. Met zijn bedrijf MMD Design Innovation ontwikkelt hij concepten en ontwerpt hij producten die een zinvolle toepassing in de wereld voorop stellen. Zijn filosofie is in drie woorden samen te vatten: look-matter-last. Meijers is een van de 2700 personen en bedrijven die wereldwijd meedingen naar de prestigieuze Global Change Award. De eerste prijs is 1.000.000 euro en vijf prijswinnaars krijgen ieder 500.000 euro. De inzendingen moeten maatschappelijk/sociaal relevant zijn. Meijers heeft een uitgewerkt concept ingediend dat onmiddellijk toepasbaar is in vluchtelingengebieden en asielzoekerscentra: circulaire opvangtenten voor vluchtelingen.

Toepassing van gerecycled textiel

Afgedankt textiel is een probleem binnen de fashion industrie; er wordt veel materiaal verspeeld tijdens de productie, logistiek, nagebruik, etcetera. Door de vezels te mengen met biobased kunststof en tot platen te persen ontstaan driedimensionale producten die samen te voegen zijn, -voorzien van isolatiemateriaal- tot tal van circulaire producten. Meijers heeft zijn idee in eigen beheer ontwikkeld. Hij heeft als productvorm gekozen voor circulaire opvangtenten voor vluchtelingen. Een concept dat met enkele aanpassingen voldoet aan de sphere standards, de norm in de ‘tentenbusiness’. En als de tenten worden afgedankt kan het materiaal opnieuw worden ingevoerd in het productieproces.

Trots

De tenten van gerecycled textiel worden geleverd in stapelbare panelen. Ze kunnen zeer snel worden opgebouwd, vervoerd en afgebroken. Het concept is aan te passen aan de situatie ter plekke. Meijers is trots op zijn shelters:

"Hiermee tackelen we drie problemen in een keer: we leveren een bijdrage aan hergebruik van textiel, we voorzien vluchtelingen op een menswaardige wijze van (tijdelijke) huisvesting en we dragen ons steentje bij aan de circulaire economie."

Zie voor meer informatie: MMD Design Innovation Circulaire Vluchtelingentent.

Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?