Compensatiesteen door DRBG – CO2 Absorberende Bouwsteen

CO2 besparen is een van de voornaamste redenen voor duurzame vernieuwingen, zo ook in de bouwsector. De RuwBouw Groep (DRBG) heeft een nieuwe bouwsteen ontwikkelt dat voor een gemiddelde woning maar liefst 5.000 kg CO2 bespaart, nog voordat het gebouw is opgeleverd. Een grote impact van het duurzaamste (gecertificeerde) ruwbouwmateriaal van Nederland.
CO2 Negatief Bouwblok
DRBG is altijd op zoek naar manieren om hun footprint te verlagen. Of het nou gaat om het productieproces, het eindproduct of de grondstoffen. Met de ontwikkeling van de Compensatiesteen hebben ze alle drie de onderdelen bereikt: een veel duurzamer proces (-60%), grotendeels secundaire grondstoffen en met als kern het gebruik van CO2 als grondstof. Het resultaat is een CO2 negatief bouwblok waarbij de CO2 onlosmakelijk verwerkt is in de steen.
Duurzaam en Industrieel Materiaal
Compensatiesteen is een nieuw bouwmateriaal dat bestaat uit zand, granulaten en staalslakken. CO2 wordt gebonden met de andere grondstoffen waardoor een nieuw, hard steenachtig bouwmateriaal ontstaat. Compensatiesteen is uniek omdat het een extreem duurzaam én industrieel product is, het is betaalbaar en eenvoudig toepasbaar, en dat allemaal met de traditionele verwerkingsmethodes.
Innovatieve Samenwerking
Compensatiesteen is een nieuwe innovatie in de bouwsector en daarom nog steeds in ontwikkeling. Op dit moment is het bouwmateriaal beschikbaar voor niet-dragende wanden. Het is belangrijk om nieuw bouwmateriaal goed te borgen door middel van testen en certificering. Dit kost tijd omdat er moet worden samengewerkt met veel partijen. Samenwerking brengt echter ook nieuwe inzichten, wat uiteindelijk het product alleen maar sterker heeft gemaakt. Duurzame innovaties worden getest in het BlueCasco Experience Center om vervolgens een volwaardig toepasbaar assortiment op de markt te brengen. Op dit moment is DRBG voor opschaling van de compensatiesteen nog zoekende naar een juiste bron van CO2.
De Best Practices op circulairondernemen.nl
Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.
Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.