DSM-Niaga – Tapijt zonder Einde

Summary
Chemiebedrijf DSM en tapijtontwikkelaar Niaga hebben een nieuwe technologie ontwikkeld voor volledig recyclebaar tapijt bestaande uit één soort materiaal.
DSM-Niaga – Tapijt zonder Einde
solution

Jaarlijks wordt er in de wereld circa 4,5 mrd m2 kunststoffen tapijt en kleden gemaakt. Het recyclen hiervan wordt op wereldschaal nog nauwelijks uitgevoerd. Chemiebedrijf DSM en tapijtontwikkelaar Niaga hebben samen een nieuwe technologie ontwikkeld voor volledig recyclebaar tapijt. Beide partijen willen die wereldwijd in de markt zetten.

Één Materiaal

Chemieconcern DSM en de Noord-Limburgse startup Niaga (een spiegelwoord voor Again) ontwikkelden een tapijttegel die volgens een hele nieuwe methode wordt gemaakt. Het nieuwe tapijt bestaat uit slechts alleen maar polyester of van polyester in combinatie met wol of nylon. Alle lagen, de tapijtrug, de lijm en de bovenkant, zijn gemaakt van dit materiaal. Hierdoor is het tapijt zeer gemakkelijk te recyclen. Dit in tegenstelling tot een groot deel van de huidige tapijtindustrie, waarbij van veel verschillende soorten stoffen gebruik wordt gemaakt, wat recycling zeer ingewikkeld maakt. Bij de productie wordt 90 procent minder energie gebruikt dan bij traditionele methodes, en geen water. Ook is er geen rookontwikkeling bij brand, is het lichter en ontbreekt de nadrukkelijke geur van nieuw tapijt.

Optimaal Recyclen

Het gebruik van één soort materiaal in de ontwikkeling van tapijt door DSM-Niaga, heeft volgens beide partijen grote gevolgen voor het recyclingproces. Wanneer een klant is uitgekeken op de vloerbedekking en ervan af wil, is het tapijt in zijn geheel herbruikbaar. Het gebruikte polyester tapijt is volledig recyclebaar en wordt omgezet in polyesterkorrels. Dit polyester dient als basis voor nieuwe vloerbedekking. Het is een vernieuwende manier van recyclen, doordat nu het gehele oude tapijt of de tapijttegel benut kan worden. De nieuwe technologie is ook geschikt voor duomateriaal (polyester en polyamide), waarbij de verschillende lagen gemakkelijk zijn te scheiden en opnieuw te gebruiken. Het uiteindelijke doel is duidelijk: een gesloten keten van dit soort polyester tapijt dat keer op keer kan worden hergebruikt.

Samenwerking met Fabrikanten

DSM-Niaga werkt samen met verschillende fabrikanten en zakelijke partners om hun expertise op het gebied van materiaalwetenschap te versterken en hun productietechnologieën te verbeteren in het herbruikbaar maken van hun producten. Het eerste product dat DSM-Niaga heeft overgenomen om opnieuw te ontwerpen, is tapijt. Na de ontwikkeling van de juiste technologie voor de productie van hoogwaardige mono- en duo-materiaaltapijten, verkopen zij nu machines en lijm voor de vloerenindustrie. Ook doen zij zaken met zo veel mogelijk fabrikanten, omdat ze willen dat iedereen weet hoe gemakkelijk het is om van alledaagse producten te veranderen, zoals vloerbedekking in producten die een verschil maken op hun milieu-impact en welzijn. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met de strategische partner Lacom GmbH, een wereldleider op het gebied van laminaat- en coatingmachines. Samen met Lacom heeft DSM-Niaga een machine gemaakt die geschikt is voor de Niaga-technologie. Deze machine gebruikt 95% minder energie dan gangbare lamineerprocessen en brengt het watergebruik terug naar nul.

DSM-Niaga is begin 2018 ook een samenwerking gestart met Auping om volledig recycleerbare matrassen te ontwikkelen en met ECOR om recycleerbare en gezondere spaanplaat te ontwikkelen. 

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Read more

Do you want to comment on this solution?