EasyFiets maakt tweedehands leasefietsen

Summary
Wij maken van oude fietsonderdelen tweedehands leasefietsen.
EasyFiets maakt tweedehands leasefietsen
solution

Jaarlijks kopen Nederlanders samen bijna een miljoen nieuwe fietsen, terwijl ons land al 22,5 miljoen fietsen heeft. Zonde, vindt EasyFiets. Het Leidse bedrijf maakt van oude fietsonderdelen tweedehands leasefietsen. Onlangs heeft het ook een sociale werkplaats gecrowdfund: de RecycleFabriek.

Uitgefietst

In welk deel van Nederland je ook bent, overal zie je de vierwielers: Nederland is een onmiskenbaar fietsland. Dat blijkt ook uit de cijfers. Nederland kent meer fietsen dan inwoners: in totaal zijn er 22,5 miljoen fietsen.

Toch kopen veel Nederlanders een gloednieuwe fiets wanneer de oude fiets kapot is. Jaarlijks komt dat neer op bijna een miljoen nieuwe fietsen. Dit legt een flink beslag op de hulpbronnen van de aarde, zoals ijzer en rubber, brengt door productie en transport veel CO2-uitstoot met zich mee en vergroot de afvalberg. Zonde, vindt EasyFiets, want het overgrote deel van de onderdelen uit de afgedankte fiets functioneert nog prima.

Leasemodel

Sinds de oprichting in 2015 recyclet het Leidse bedrijf afgedankte fietsen tot nieuwe tweewielers. Terwijl veel concurrenten werken met gloednieuwe fietsen, gelooft EasyFiets in de kracht van de tweedehands fiets om, dankzij effectieve recycling, als duurzame fiets te fungeren.

In tegenstelling tot de lineaire gang van zaken, waarin de consument een product koopt en aan het einde van de levensduur weggooit, blijven de fietsen van EasyFiets in het bezit van het bedrijf. Klanten kunnen namelijk huren of leasen. Hierdoor komen de fietsen terug bij de producent zodra ze niet meer functioneren en kan EasyFiets deze gemakkelijk opknappen of recyclen tot nieuwe tweewielers. Zo blijkt maar weer: het leasemodel staat voor een sterk staaltje materialenmanagement.

Stand van zaken

Momenteel rijden er duizend EasyFietsen rond in Leiden. In drie jaar tijd zijn er al meer dan tweeduizend fietsen de revue gepasseerd. Een deel van deze tweeduizend fietsen is dus al uit elkaar gehaald voor onderdelen. Door de jaren heen is het businessmodel van EasyFiets steeds efficiënter geworden omtrent recycling. Aanvankelijk werden bijvoorbeeld gebruikte remkabels ingezet in nieuwe fietsen, maar hierdoor kwamen de EasyFietsen veel te snel terug voor onderhoud. Inmiddels weten de fietsenmakers welke onderdelen te recyclen zijn, waardoor ze de afvalberg zo klein mogelijk houden, maar de fietsen ook zo lang mogelijk rondrijden.

De RecycleFabriek

Het concept heeft zich in Leiden bewezen. Het bedrijf wil nu graag uitbreiding naar andere steden. Maar ook binnen Leiden is er ruimte voor innovatie. Zo heeft EasyFiets een indrukwekkende crowdfundingscampagne uitgevoerd om een sociale werkplaats voor de tweedehands leasefietsen op te starten: de EasyFiets RecycleFabriek.

Om voor deze werkplaats gebruikte fietsen te kunnen aanleveren, zoekt EasyFiets samenwerkingen met gemeentes, die jaarlijks veel weesfietsen verwijdert zonder hiervoor een circulaire bestemming te hebben. Ook met andere partijen zoals woningcorporaties zijn samenwerkingen aangegaan, maar EasyFiets is altijd op zoek naar meer oude fietsen!

Voor de samenstelling van het personeel heeft de RecycleFabriek een partnerschap met reïntegratiebedrijf DZB. Zo is EasyFiets niet alleen circulair, maar helpt het bovendien mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan. Uiteindelijk heeft EasyFiets voor de campagne ruim 50.000 euro ontvangen. Zo heeft het bedrijf tegelijkertijd financiële middelen en betrokkenheid gerealiseerd voor dit initiatief. Sinds 7 april 2018 is de werkplaats operationeel.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt MVO Nederland de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op. Dit artikel is geschreven door Thom Hamer in opdracht van MVO Nederland.

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?