Een veilige voordelige valondergrond: maar natuurlijk!

Een veilige voordelige valondergrond: maar natuurlijk!
solution

Gebruikte houten pallets zijn na versnippering en verdere bewerking een ideale valdempende ondergrond voor speelplekken. Een mooi voorbeeld van hoe afval grondstof wordt, de gedachte achter de circulaire economie.

Hergebruik van materialen

Oude gebruiksvoorwerpen krijgen een nieuw leven en onnodige afvalstromen worden voorkomen: een gedachte die het Ministerie van Infrastructuur en Milieu ondersteunt en stimuleert in het regeerakkoord.

Veilig en milieuvriendelijk

Veel mensen hebben bij houtsnippers de associatie met splinters, maar de speelplek ondergrond van Dekowood voelt dankzij de manier waarop het versnipperde hout wordt bewerkt zacht en natuurlijk aan. De FSC gecertificeerde houten pallets vormen de grondstof.

Geen afval

De pallets worden normaal gesproken na gebruik afgedankt en gaan als sloophout de verbrandingsoven in. Milieuonvriendelijk en onnodig, want dat gebruikte naaldhout van de pallets kan in een andere vorm nog jaren prima dienst doen. Een mooi voorbeeld van cradle-to-cradle denken.

Lokale keten

Dekowood is onderdeel van het Nederlandse Bruins & Kwast Biomass Management in Goor. De pallets zijn afkomstig uit Nederland waardoor milieubelastend en duur transport niet nodig is. De pallets zijn gemaakt van A-kwaliteit naaldhout en worden in Goor gezeefd (om metaalresten te verwijderen), versnipperd, met restwarmte gedroogd en op milieuvriendelijke wijze gekleurd. Dat levert een natuurlijk ogende, veilige ondergrond voor speelplekken op, voorzien van een TüV-certificaat.

Geen rubberen tegels

Verspreid over Nederland zijn inmiddels vele honderden speelplaatsen te vinden waar geen rubbertegels of zand onder de schommels en glijbaan liggen, maar versnipperde pallets. Een valondergrond van hout oogt natuurlijker en vriendelijker dan rubberen tegels.

Circulair vervolg

Het natuurlijke materiaal klinkt langzaam in en voor het onderhoud betekent dit dat er onder bijvoorbeeld intensief gebruikte schommels alleen af en toe wat geharkt moet worden. Na 4 tot 5 jaar is het pas nodig om een nieuwe bovenlaag aan te brengen. Als het materiaal na een jaar of tien aan vervanging toe is, kan het eenvoudig en goedkoop worden verwijderd en is er weer een nieuwe toepassing mogelijk: als onkruidwerende bodembedekker op voetpaden of als compost in bijvoorbeeld een plantsoen. Zowel het verwijderen als aanbrengen is goedkoper dan bij kunstgras of rubbertegels. Dekowood kan eenvoudig bij recyclingbedrijven worden aangeboden omdat het materiaal 100% natuurlijk is en milieuvriendelijk wordt gekleurd.

Zand

Dekowood verschilt van andere natuurlijk materialen als zand of versnipperde boomschors. Zand heeft als nadeel dat katten er graag in zitten. Ook slijt het speelmateriaal erg van zand. Bij scholen is het niet erg handig omdat kinderen zand het gebouw inlopen. Boomschors bestaat uit grovere fracties. Daardoor verpapt het materiaal op den duur. De vezels van Dekowood zijn behandeld met een milieuvriendelijk kleurpigment dat de houtvezels beschermt tegen vorst en regen en ervoor zorgt dat het materiaal niet ‘mols’ wordt. Bovendien is het onkruidwerend. Er ontstaan geen schimmels of paddenstoelen, zoals bij boomschors.

Toegankelijk

Speelplekken met zand of boomschors zijn bovendien meestal niet toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelers. Dekowood wordt na het versnipperen gedroogd en nadat het is aangebracht op een speelplek natgesproeid. Daardoor klinkt het materiaal in, hechten de vezels zich goed aan elkaar en wordt niet alleen de valdempende werking groter, maar is de ondergrond tegelijkertijd compact genoeg voor kinderwagens en rolstoelen. Bij een test van de Nederlandse Stichting Gehandicapt Kind (NSGK) kwam Dekowood onlangs zeer positief uit de bus.

Onderhoud

Voor een zo lang mogelijke levensduur is ook hier een goede drainage onder het materiaal belangrijk. Daarin verschilt het materiaal niet van een ondergrond met bijvoorbeeld rubbertegels. Het hangt ook van de natuurlijke ondergrond af. Op een kleibodem is een laagje zand, fijn grind of granulaat eronder aan te bevelen. Dat bevordert de levensduur van Dekowood. Het wordt in Nederland gemaakt, gebruikt én hergebruikt. Belangrijk nu de eisen op het gebied van duurzaamheid steeds meer worden aangescherpt en de budgetten voor onderhoud van openbaar groen blijvend onder druk staan.

Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?