Gispen – Classic Long Life Revised – meubilair dat meeleeft

Gispen – Classic Long Life Revised – meubilair dat meeleeft
solution

Gispen is de inrichter van ruimten. Het assortiment van producten, diensten en concepten richt zich op kantoren, onderwijs, gezondheidszorg en woonomgeving, waarbij waardebehoud wordt gemaximaliseerd en milieubelasting geminimaliseerd. Daarom geeft Gispen prioriteit aan producthergebruik, recycling van onderdelen en herwinning van grondstoffen.

Nieuwe productlijn

Het was een natuurlijke stap voor Gispen om doelgericht te kiezen voor circulair ondernemen. Hiervoor laat de onderneming verschillende circulaire principes omzetten in de bedrijfsvoering, productie en bij de keuze van hun leveranciers/partners. Een belangrijke uitdaging was om onder andere een meubelfamilie te ontwerpen die in de basis een “Long Life “heeft én zich mee kan ontwikkelen in de wijzigende wensen van de gebruiker.

Long Life Revised

 „We zochten een meubel dat met je meeleeft. Een ultiem long life, omdat het ontwerp in combinatie met de materialisatie meerdere cirkels sluit“ benadrukt Gispen. De Gispen 412 is al een voorbeeld van een Long Life ontwerp. Na herstoffering bleek het model alsnog een gewild object. Met als resultaat dat de waarde van het product niet afneemt en de originele materialen lang in gebruik kunnen blijven.

Circulair ontwerpen

Ten slotte is Gispen op zoek gegaan naar een circulair ontwerp dat moest aansluiten bij de veranderende wensen van de gebruiker gedurende de jaren en tegelijkertijd het kringloopproces kon doorlopen van onderhoud, herstel/ functioneel aanpassen, herproduceren en uiteindelijk recycling. Bij nieuwe ontwerpen bleek dit lastig te zijn, aangezien een ontwerp pas in de loop van tientallen jaren zich bewijst als een tijdloos ontwerp.

Geen mijlpaal zonder samenwerking

Zo is binnenkort de productlancering van de Nomi stoel. De Nomi verenigt alle bovenstaande componenten en is zo ontworpen dat alle modules en materialen uitgewisseld kunnen worden. De stoel of onderdelen hiervan zijn retour te geven aan Gispen. Zo is het mogelijk om onderstellen, armleggers, stoffering en kuipen zonder kwaliteitsverlies in te ruilen. Met Nomi heeft Gispen een mijlpaal bereikt, maar erkent ook dat een dergelijk hoog modulair en verantwoord product niet alleen ontwikkeld had kunnen worden; “De eindgebruiker, de ontwerper, Gispen als fabrikant en de leverancier van materialen en onderdelen werken intensief samen om de cirkels te kunnen sluiten. ‘Samen komen we verder’ is absoluut een voorwaarde.” 

Read more
No people have been matched yet. Match people here
person

Ekaterina Smid

Do you want to comment on this solution?