Green4Print - Cradle-to-Cradle in de grafische industrie

Green4Print - Cradle-to-Cradle in de grafische industrie
solution

Green4Print is toeleverancier voor de grafische industrie. Denk aan drukinkt, vochtwater, lakken, vernissen en reinigingsmiddelen. Inderdaad, in principe allemaal behoorlijk vervuilende producten. Green4Print ontdoet deze grafische gebruiksmaterialen van de vervuilende grondstoffen.

Slecht imago 

De wereld van verf en lakken ligt behoorlijk onder vuur. De Schildersziekte (OPS) en het (Defensie) Chroom6 schandaal zijn hier recente voorbeelden van. Ook bij de gebruiksmaterialen in de grafische industrie is hier sprake van. Drukinkt is immers de meest veredelde verfsoort die er bestaat.

De aanpak

Green4Print pakt dit imagoprobleem met beide handen vast door de ambitie uit te spreken al zijn producten Cradle-to-Cradle te certificeren. En woorden worden gevolgd door daden bij Green4Print: afgelopen zomer ontvingen ze het tweede Cradle-to-Cradle certificaat. Het jonge bedrijf nam het certificaat in ontvangst voor hun watergedragen grafische producten. Bijzonder aan deze producten is dat bij de ontwikkeling alle aandacht is besteed aan het volledig hergebruik van alle materialen, aan biologisch hernieuwbare grondstoffen en aan niet-toxische verdachte grondstoffen. Verder wordt bij de productie van papier geen gebruik gemaakt van water of bleekmiddel. Dat terwijl de kwaliteit niet onder doet voor de meer vervuilende alternatieven. 

Schadelijke stoffen

Green4Print houdt zich bezig met effecten op de gezondheid en het milieu. Zo produceren zij een drukinkt welke voor 82% uit biologische grondstoffen bestaat. Dit is een noodzakelijke innovatie aangezien ‘grijze’ inkt minerale olie bevat welke huid- en oogirritatie kan veroorzaken en een onplezierige geur verspreidt. Ook bevat conventionele inkt stoffen als cobalt, anti-oxidanten (hydrochinon, ketoximen of phenol-derivaten) en harsen op basis van alkylphenol, formaldehyde en tin-katalysatoren. Afhankelijk van hoeveelheden zijn deze stoffen verdacht en veroorzaken ziekten bij mens en dier. Green4Print gebruikt deze grondstoffen simpelweg niet en kiest voor biologisch of alternatieve oplossingen. De inkten bevatten ook geen vluchtige organische stoffen, toxische drogers en tin.

Samenwerking

De samenwerking met drukkerijen, hogescholen en innovatieve bedrijven is essentieel voor de onderneming. Voor de drukinkten zal een grote doorbraak bijvoorbeeld te vinden zijn in het ontwikkelen van biologische pigmenten. Hiertoe werkt Green4Print samen met Avans Hogescholen en Rubia Steenbergen. Met Pitconsult wordt gewerkt aan een cradle-to-cradle vochtwater. Daarvoor stelt het bedrijf zijn laboratorium open en betrekt het zijn drukkerij netwerk voor testwerk. Op die manier geeft samenwerking tevens een slingereffect aan de groeistrategie. Duidelijk is dat Green4Print toewerkt naar één doel: ecologisch en duurzame producten die een stuk minder ongezond zijn voor de mensen die ermee werken. 

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here
person

Corné Van Loenhout

Ondernemer at Green4Print

Do you want to comment on this solution?