Greentom – Circulaire Kinderwagens

Summary
Greentom maakt van consumentenafval (kunststof PP en PET) betaalbare praktische producten. Hun eerste proof of concept werd een succes: de Greentom kinderwagen.
Greentom – Circulaire Kinderwagens
solution

Greentom ontwerpt en produceert ‘s werelds eerste radicaal groene circulaire kinderwagen. Greentoms zijn gemaakt van 97 procent gerecyclede grondstoffen, herbruikbare onderdelen en hernieuwbare organische grondstoffen. Dit radicaal innovatief ontwerp heeft dan ook de Red Dot Award 2016, de DIA Award 2017 en de Green Product Award 2017 teweeggebracht.

Impact

Greentom maakt van consumentenafval (kunststof PP en PET) mooie betaalbare praktische producten. Hun eerste proof of concept werd een snelgroeiend en succesvol product – de Greentom kinderwagen. De omvang van Greentom’s circulaire impact is globaal met hun ambitie om een wereldspeler te worden als extreem groen circulair lifestyle merk. In 2017 zal Greentom ca 200 ton plasticafval door consumenten hebben omgezet van ‘liniair single-use’ plastic naar een ‘life-time use’ circulair model.

Design for Recycling

Met ‘design for recycling’ als uitgangspunt is het zeer gemakkelijk om volledig groene, circulaire producten te leveren op een marktconforme en maatschappelijk verantwoorde manier. Met de kinderwagens zijn al enkele belangrijke stappen gezet. Greentom heeft aantal componenten drastisch teruggebracht tot 28, waar andere fabrikanten er drie- à vierhonderd hebben. Daardoor hoeven er minder materialen getest te worden en is het bedrijf minder afhankelijk van grondstoffen en productieprocessen. Ook maakt dit het scheiden voor hergebruik veel efficiënter. Daarnaast heeft Greentom ook de assemblagetijd sterk teruggebracht. Het bedrijf is hierdoor minder afhankelijk van lage lonen en is het beter mogelijk om lokaal te produceren.

Levenslang één Product

De kinderwagens van Greentom kunnen overal in de wereld lokaal gemaakt en verkocht worden. Hun bedrijfscirculariteit zit vooral in hun visie van het blijven hergebruiken van grondstoffen voor nieuwe Greentom producten voor dezelfde consument in een nieuwe levensfase. De productie van de kinderwagen is namelijk slechts de eerste fase. Kinderwagens kunnen worden omgetoverd tot kinderfiets, tiener en volwassenen producten en zelfs tot rollator. Virtueel en letterlijk leeft de grondstof het hele leven samen met de gebruiker.

Circulaire Samenwerking

Bij de ontwikkeling van dit poject heeft Greentom samengewerkt met verschillende partijen. Zij hebben de keten gesloten in Nederland met afvalverwerking via Suez, QCP en Innosolids voor inzameling en opwaardering van de grondstoffen naar VDL, voor componentproductie naar Greentom en voor assemblage en verkoop door heel Europa. De uiteindelijke end-of-life-productie komt rechtstreeks via Greentom of indirect via recycling partners weer terug in de cirkel.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?