Hoe maak jij jouw electronica-gebruik duurzamer?

Summary
Electronica gebruik zeer gemakkelijk verduurzamen
Hoe maak jij jouw electronica-gebruik duurzamer?
solution

In dit artikel kom je erachter hoe je praktisch gezien kosteloos kunt verduurzamen op gebied van je electronica gebruik.

Alle stekkers eruit?

Het begint in rap tempo geweldig te zomeren. Misschien dat je er wel op uit durft te trekken deze vakantie. En dan is één ding zeker: je checkt vooraf vaak of je niet de lampen bent vergeten uit te zetten en of er nog een stekker van een duur apparaat in het stopcontact zit. Anders kan een plaatselijke onweersbui je duur komen te staan en bovendien is het helemaal niet nodig apparaten op stand-by te zetten als je er toch niet bent. 

Maar heb je ooit stilgestaan bij welke kleine trucjes je nog meer kunt toepassen om je elektronica gebruik te verduurzamen? Die trucjes lees je in dit artikel. Lees en pas toe!

Wat is belangrijk?

Je elektronica gebruik bestaat uit aanschaf, gebruik en afschrijving. De aanschaf van je apparaten is bepalend voor hoeveel stroom je gaat gebruiken, hoeveel geld je kwijt bent en of je producten duurzaam geproduceerd zijn. Het onderhoud van de apparaten verlengt de levensduur en maakt apparaten daarmee een stuk duurzamer. De afschrijving van het apparaat gaat over het laatste beetje leven dat je uit je apparaat perst en hoe dit effect heeft op het duurzaamheidsgehalte van je spullen. 

Alle drie lopen we in dit stuk langs, te beginnen met de aanschaf. 

Het kopen van producten

Het gevoel van een nieuw product uitpakken - daar houd ik eerlijk gezegd ook ontzettend van. Wat is het toch heerlijk om zo’n fris apparaat te zien liggen in het doosje. Of het nou een telefoon, tablet, beschermhoes, USB-stick of WiFi-router is: het heeft iets magisch. Maar hetzelfde gevoel krijg ik bij het openmaken van een verpakking van een refurbished product. Ik verkoop ze met mijn bedrijf VDB Refurbished en ben echt groot fan van dit concept. Op sommige iPads besparen klanten per apparaat al meer dan 200 kilogram CO2. Maar naast de CO2 bij productie (die bij refurbished gelukkig vrijwel gelijk is aan 0 kilogram!), moet je ook denken aan hoe vaak je zo’n apparaat koopt. 

Neem nou een USB-stick en telefoonhoesje. Misschien dat je graag even langs de ACTION fietst voor een USB-stickje van een paar Euro, die eigenlijk van ellende meteen uit elkaar valt. En ken je die telefoonhoesjes waarvan het zogenaamde ‘leer’ al na een paar maanden even armoedig oogt als een versleten oude schoen? 

Het zijn goedkope producten, maar ook met een goedkoop uiterlijk en korte levensduur. En mijn moeder leerde mij vroeger al: goedkoop is duurkoop. Eén telefoonhoesje per 2 jaar kopen is al twee keer zo duurzaam als 1 per jaar; per definitie. Probeer daar bij stil te staan als je de vorige keer op de webwinkel zoekt;

Kies voor refurbished en kies voor goede spullen. 

Ga er goed mee om!

Dan is er onderhoud. Dit is een beetje een ondergeschoven kindje. Aan de ene kant wil je namelijk een product kopen dat het gewoon doet. Punt. Kwaliteit. Maar ook zo’n kwalitatief goed apparaat heeft er soms geen zin meer in, wordt oud en werkt niet meer. Hoe ga je daar mee om?

Het is erg duurzaam om je apparaat te blijven repareren. Soms is dit nog enigszins voor de hand liggend. Een telefoon van twee jaar oud die met een nieuwe accu nog een jaartje mee kan is bijvoorbeeld vrij gangbaar. Maar heb je weleens gedacht aan het vervangen van dat draadje van je koptelefoon? Toch zonde om dat hele ding weg te doen als alleen het snoer een breuk heeft. 

Naast repareren valt onder onderhoud een andere, hele belangrijke regel: weet hoe je voor je spullen moet zorgen. Denk hierbij aan het voorzichtig oprollen van je oortjes. Als er één ding was waar mijn vader niet tegen kon, is het wel als hij mij mijn oortjes strak om mijn smartphone zag wikkelen. Maar ook het regelmatig verwijderen van stof uit je oplaadpoort, het installeren van een screenprotector en het zuinig opladen van je apparaten zijn essentieel voor een duurzaam gebruik van je electronica. Hoe beter je voor je spullen zorgt, hoe langer ze meegaan. 

Bij het grofvuil

Afschrijving blijft als laatste aandachtspunt over. Hiermee bedoel ik het laatste stukje van het gebruiken van een apparaat. Vaak gaat dit al gepaard met enige frustraties. Zo zie je bij computers vaak dat de eigenaar van zijn trage PC geïrriteerd een bakje koffie zet terwijl zijn apparaat opstart. De koffie is nog net niet koud als hij eenmaal aan de slag kan... Belangrijk in zo’n geval is aanvoelen of een product moet worden vervangen, of dat het kan worden gerepareerd.

Een goed voorbeeld hiervan is de accu. Misschien ben je geneigd om te denken: mijn laptop is zo snel leeg, maar ik houd hem wel gewoon altijd aan de oplader; dan komt dat wel goed. Als je accu echter heel slecht is, zal deze in verhouding meer stroom verbruiken. Slecht dus voor je energieconsumptie... En als je daar vervolgens uit concludeert dat je zult moeten zoeken naar een oplossing,  kun je altijd nog kiezen voor repareren in plaats van vervangen. Kleine denkstappen die jij als mede-verduurzamer kunt zetten. En wat dacht je van het opstarten van je PC? Vaak zijn PC’s traag door een oude, lompe harde schijf. Een zogenaamde SSD schijf kan dat vrij voordelig en snel oplossen. Dan start ‘ie opeens weer vliegensvlug op. 

Als je een probleem hebt bij een apparaat, kun je véél beter eerst een deskundige inschakelen, zoals een computerhulp, dan meteen je apparaat in de kliko doen, wat ons bij het laatste punt brengt: wegdoen.

Bij de dit laatste stadium heb je nog steeds de kans het verschil te maken. Wat veel mensen doen, is bewaren. Nieuwe tablet? Oude op de zolder. Maar probeer dat te vermijden. Zolang een oud apparaat de aanschaf van een nieuwe kan voorkomen, zorg er dan ook voor dat dat gebeurt! Doneer of verkoop je oude computer bijvoorbeeld aan de basisschool, om kinderen te laten oefenen met computers. Of geef hem aan je (klein)kinderen. Of geef/verkoop hem aan een computerexpert die hem opknapt en doorverkoopt. Wellicht zet je hem zelf nog wel op Marktplaats! Als ‘ie maar niet niet gebruikt wordt. Want als je hergebruikt, hoef je ook niet te recyclen.

Heb je wat gehad aan dit artikel? Ik hoop het wel! Duurzaam ondernemen en consumeren heeft de toekomst. Met VDB Refurbished draag ik en met jouw consumptie draag jij hier een steentje aan bij!

Succes met duurzaam leven.

Laurens van den Berg

Duurzame iPhones en iPads Gratis reparaties (Repair Café) Welke spullen zijn kwalitatief goed?
Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?