Hoogwaardig hergebruik van matrassen écht mogelijk

Hoogwaardig hergebruik van matrassen écht mogelijk
solution

Matrassen werden altijd gezien als producten die moeilijk te recyclen waren. Maar met het behalen van het Cradle to Cradle® Gold certificaat door Radium Foam uit Maastricht is dit verleden tijd. De hoog aangeschreven erkenning volgt op een intensieve inspanning van de Limburgse latexfabrikant om hun producten gezonder en duurzamer te maken.

Met het behalen van het Cradle to Cradle® Gold certificaat is de volle 100% van het bedden comfortmateriaal onderzocht op veiligheid voor de gezondheid van mens en milieu. Elk bestanddeel is aan een grondige analyse onderworpen door het onderzoeks- en adviesbureau EPEA Nederland. Mogelijk problematische stoffen zijn door Radium Foam vervangen door gezondere alternatieven. Een hele prestatie en waardevol voor de slapers, maar er is nog een belangrijk bijkomend voordeel: omdat volledig bekend is waar het latexproduct uit bestaat, kan het na gebruik weer optimaal worden hergebruikt. Dit is een grote stap in het hergebruiken van matrassen.

Matrassen circulair: tot voor kort een lastige opgave

Sinds een aantal jaar worden er in Nederland matrassen gerecycled. De oude matras wordt bij levering van de nieuwe meegenomen en automatisch ontmanteld tot zijn afzonderlijke materialen. In de beste gevallen kan 98% van het gewicht van een matras na scheiding hergebruikt worden. Maar, omdat de precieze samenstelling van veel verschillende materialen onbekend is, worden ze in praktijk vaak ongescheiden verwerkt in een mixmateriaal. Van dit materiaal zijn de gezondheids- en technische eigenschappen erg lastig te bepalen. Het resultaat is een laagwaardigere recyclingtoepassing, zoals een ondervloer of isolatiemateriaal. Daar brengt Radium Foam verandering in. Met de hulp van EPEA werd een 'circularity platform’ opgericht van partijen in de waardeketen die hoogwaardig hergebruik mogelijk moeten maken. Kennis over de exacte samenstelling van Radium producten is hiervoor een absolute noodzaak. 

Gezonde materialen: voordeel voor de gebruiker

Door exact te kijken wat er in een matras zit, ontstaan óók voordelen voor de gebruiker. Radium Foam wil met een ‘Cradle to Cradle’ materialenlijst voor haar producten de best mogelijke kwaliteit leveren. Wij hebben de eerste stap gezet door op basis van Cradle to Cradle® onze Natural Vita Talalay® latex te herformuleren en schadelijke stoffen te vervangen door gezonde, herbruikbare stoffen. Dat is beter in de slaapkamer, en beter voor het hergebruik. Voor deze unieke nieuwe formulering hebben we dan ook een patent ingediend. Wanneer ook andere partijen zich aansluiten bij Cradle to Cradle® kunnen we straks van elke oude matras precies bepalen wat er in zit, wat het waard is, en wat we er mee kunnen doen.

De circulaire economie begint bij kennis en ontwerp

Hein van Tuijl, Managing Director, EPEA Nederland sluit zich hierbij aan: “Een circulaire economie begint bij het slimme ontwerp van producten en diepgravende kennis over materialen die toegepast worden in producten. We moeten absoluut voorkomen dat we in onze recyclingdrift voorbij gaan aan het feit dat veel materialen niet zo maar geschikt zijn voor elke nieuwe toepassing. Bovendien biedt een kritische blik op de samenstelling van producten kansen voor innovatie. Zo heeft Radium Foam met Vita Talalay een buitengewoon veilig product geleverd, waar de gebruiker direct baat bij heeft.”

Het complete antwoord

Radium Foam biedt met Natural Vita Talalay® en Cradle to Cradle Certifed™ Gold het meest complete antwoord op de wens om gezond te slapen én een positieve bijdrage te leveren aan een circulaire economie. Organisaties die veel bedden voeren, zoals winkeliers, hotels of ziekenhuizen, kunnen met een Cradle to Cradle® bed actief bijdragen aan het welzijn van hun klanten, gasten en werknemers.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/470925e480ab341a2c96f5457ef98d46_large.jpg

Over Radium Foam
Radium Foam produceert en distribueert vanuit Maastricht Vita Talalay® latex naar meer dan 35 landen. Het luxueuze talalay latex comfortmateriaal zit in premium matrassen en kussens van een selecte groep beddenfabrikanten en retailers. Met Vita Talalay® heeft men een duurzaam, ventilerend materiaal die warmte, vocht en bacteriën makkelijk afvoert. Daarnaast is Natural Vita Talalay® volledig gemaakt van latex van de rubberboom en is het met Cradle to Cradle™ Goud officieel een zeer gezonde keuze.

Over EPEA Nederland
EPEA is een onderzoeks- en adviesburo dat wereldwijd met honderden partners aan ketenbrede, circulaire oplossingen werkt. Op basis van het door EPEA ontwikkelde Cradle to Cradle® innovatieplatform ondersteunen we productiebedrijven, NGO’s en overheden in hun transitie naar een circulair bedrijfsmodel. EPEA heeft in de afgelopen 29 jaar duizenden materialen, producten, terugnamesystemen en businessmodellen onderzocht en geoptimaliseerd voor hun geschiktheid voor biologische of technische cycli en honderden bedrijven ondersteunt in het certificeren van hun producten volgens het onafhankelijke Cradle to Cradle Certified™ products program. EPEA verbindt bedrijven in haar netwerk zodat hoogwaardige materialen en producten daadwerkelijk een circulaire economie aanjagen.

Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?