Inashco - Afval als waardevolle mijn

Inashco - Afval als waardevolle mijn
solution

Inashco is gespecialiseerd in de opwaardering van het residu van verbrand huishoudelijk afval. Met een gepatenteerde techniek wordt dit residu omgezet in waardevolle metalen en mineralen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je loopt op straattegels gemaakt van je eigen afval.

De uitdaging

Dagelijks worden ongeveer 600 trucks met afvalstoffen verwerkt in de regio Amsterdam. Het residu van dit verbrandingsproces noemt men bodemas. Het scheiden van deze bodemas tot herbruikbare secundaire grondstoffen is vrij ingewikkeld. Daarom wordt bodemas vaak ergens gestort. Dit maakt de materialen onbruikbaar. Dankzij Inashco's technieken is het storten van bodemas niet nodig in Amsterdam.

Met verschillende technieken en uitgebreide kennis rondom het verbeteren van de kwaliteit van de bodemas kan Inashco onder meer aluminium, koper en ijzer terugwinnen. Inashco's team verwerkt op dit moment bodemas van meer dan 5 miljoen ton huishoudelijk afval per jaar.

De aanpak

Inashco werd opgericht in 2008. In nauwe samenwerking met de Technische Universiteit Delft heeft Inashco een technologie ontwikkeld om fijne metaal deeltjes uit de natte en plakkerige bodemas te halen. Momenteel opereert Inashco over de hele wereld en heeft het meer dan 200 werknemers. Voortdurend ontwikkelt en verbetert Inascho nieuwe technieken en processen om de hoeveelheid teruggewonnen metalen en mineralen te verhogen.

What’s next?

Vanaf 2017 moet Nederlandse bodemas voldoen aan de Greendeal AEC-bodemas. Dat wil zeggen dat in 2020 100% van alle bodemas vrij toepasbaar moet worden gemaakt. 100% closing the circle dus. Inashco helpt Nederlandse klanten daarbij met diverse technieken. Inashco's missie is om het maximale te halen uit de 'urban mine' van elke regio, waar dan ook. Inasho vermindert daarmee de CO2-uitstoot, brengt waardevolle grondstoffen terug in de economie en creeërt met deze techniek banen. Zo draagt Inashco bij op economische, ecologische, en sociaal gebied. De visie is een wereld die draait op urban mining en die niet meer afhankelijk is van tradionele mijnbouw.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/49ac61a28e1321a09354e06ac487ea73_large.jpg
Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this solution?

Jeremy Croes
Jeremy Croes

Maar dit is toch geen circulaire economie? Het is een verdere optimalisatie van de lineaire economie.

Het is het bijproduct van afvalverbranding, het draait dus op afval en draagt niet bij aan het sluiten van de loops van de oorspronkelijke materialen (voordat ze werden verbrand in de grondstoffen crematorium).

25 February 2017 09:26