Instock en Brouwerij Troost zetten brood om in Bammetjes Bier

Summary
Brood verspillen? Dat kan anders. Wij, Instock en Brouwerij Troost, laten zien hoe met ons Bammetjes Bier.
Instock en Brouwerij Troost zetten brood om in Bammetjes Bier
solution

Een derde van alle voedselproductie wereldwijd haalt ons bord niet. Zo verspillen we in Nederland tegenwoordig zo'n 380 miljoen kilo brood per jaar. Dat kan anders. Daarom ging Instock samen met Brouwerij Troost het experiment aan om van reststromen bier te maken. Met als resultaat: Bammetjes Bier!

Denken in oplossingen

Brood is al eeuwenlang niet weg te denken uit ons eetpatroon. De enorme liefde voor dit volksproduct heeft helaas ook zijn keerzijde: we verspillen tegenwoordig miljoenen kilo brood per jaar, meer dan één miljoen broden per dag. Dit belandt met name in de biovergister of wordt gebruikt voor veevoer. Dat kan anders! 

Instock staat bekend om het op de kaart zetten van voedselverspilling. Hoe leuk is het om een probleem om te buigen in een uitdaging met kansen? Het productteam van Instock had er een missie bij.

Bammetjes Bier

We bedachten bier van gered brood: Bammetjes Bier. Samen met Brouwerij Troost uit Amsterdam is het Instock gelukt om onverkocht brood als ingrediënt voor bier te gebruiken. Dit nieuwe speciaalbier heeft de toepasselijke naam Bammetjes Bier en smaakt als een frisse Weizen. Het alcoholpercentage van 4,5% is aan de lage kant, wat door steeds meer mensen wordt gewaardeerd. Hiermee krijgt Pieper Bier, het Pale Ale biertje van geredde aardappels, een zomers zusje. Om de cirkel rond te maken, maakt Instock van bierbostel - het voedzame restproduct van bier - weer een ambachtelijke granola. Geheel in lijn met de principes van de circulaire economie.

Twee boterhammen

Met het drinken van één flesje Bammetjes Bier red je twee boterhammen van de verspilling. Maar even belangrijk vindt Instock het creëren van bewustwording rondom het onderwerp. Terwijl mensen genieten van een lekker speciaalbiertje, worden zij met hun neus op de feiten gedrukt dat er nog heerlijke producten gemaakt kunnen worden van onverkocht voedsel. Uiteindelijk zou het normaal moeten worden om reststromen en food surplus een zo goed mogelijke bestemming te geven.

Voor de echte helden onder ons

Het motto van het Bammetjes Bier is niet voor niets: "voor de echte helden onder ons". Echte helden verspillen immers geen brood, maar komen met een creatieve oplossing voor voedselverspilling.

Benieuwd naar meer verhalen en uitdagingen rondom voedselverspilling? Bezoek de Food Waste Community.

Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this solution?