Natural Bag maakt tassen van agrarisch afval

Summary
Natural Bag is hét duurzame alternatief op plastic en papieren tassen.
Natural Bag maakt tassen van agrarisch afval
solution

Drie vliegen in één klap: plastic, papier en afval. Op al deze vlakken verduurzaamt Natural Bag de economie, door bioplastic en papieren tassen van landbouwafval te produceren.

Drie vliegen

Voor de oprichting zagen de bedenkers van Natural Bag drie grootschalige problemen die ecologische houdbaarheid van de aarde ondermijnden: plastic, papier en (landbouw)afval.

Vandaag de dag is plastic nog altijd een alomtegenwoordig materiaal, ondanks het schadelijke milieueffect ervan. Denk bijvoorbeeld aan de schade die al is aangericht door de plasticsoep. Daarnaast leidt de wereldwijde vraag naar papier tot grootschalige ontbossing, met bodemerosie en verlies aan biodiversiteit tot gevolg. Bovendien verbruikt het proces van boom tot papier veel water, energie en chemicaliën en komen er veel broeikasgassen vrij.

Als twee van de belangrijkste basismaterialen voor draagtassen, zijn plastic en papieren tassen haast niet weg te denken uit het beeld van een drukke winkelstraat. Toch brengen papier en plastic veel milieuproblemen met zich mee. Voeg daar de problematiek van afval aan toe en het toekomstbeeld ziet er somber uit – maar voor Natural Bag vormden deze drie problemen de ingrediënten voor een circulaire formule.

Eén klap

Natural Bag maakt draagtassen van boomvrij papier. Dat wil zeggen: er komt geen boom aan het productieproces te pas – alleen afval uit de agrarische sector. In dit afval zit cellulose, de basisgrondstof voor papier. Zo doen de tassen van Natural Bag in kwaliteit niet onder voor conventioneel geproduceerde tassen. Het papier dat het bedrijf hierbij gebruikt, is afkomstig van PaperWise, een toonaangevend initiatief in de circulaire economie dat papier en karton maakt van landbouwafval. Zo gaat Natural Bag samen met PaperWise de ontbossing te lijf en verminderen zij het verlies van waardevolle grondstoffen in agrarisch afval.

Naast papieren tassen produceert Natural Bag ook tassen van bioplastic. Hier zijn geen schadelijke fossiele grondstoffen voor nodig, want het basismateriaal voor de plastic tassen van Natural Bag is maïszetmeel. Wederom komt de basisgrondstof uit de afvalstromen van de landbouwindustrie. Zo lezen we in de activiteiten van dit internationale bedrijf overal – waar we ook kijken – de circulaire slogan: afval is grondstof!

Circulair vooruit

Zo zien we het steeds vaker: afval als grondstof. De papieren tassen van Natural Bag zijn tot zeven keer te recyclen en hebben een lagere milieu-impact dan papieren tassen van FSC-houtvezels en tassen van gerecycled papier uit houtvezels (respectievelijk 47% en 29% lager). Tevens brengt een hectare landbouwgewassen ongeveer anderhalf keer zoveel cellulose op als een hectare bos, wat resulteert in een flinke efficiëntiewinst ten opzichte van de traditionele papierindustrie.

In tegenstelling tot het plastic dat in de Grote Oceaan drijft, is het bioplastic van Natural Bag biologisch afbreekbaar en composteerbaar (evenals de papieren tassen). Zo zijn deze tassen van maïszetmeel minder schadelijk voor het milieu. Daarnaast is het verschil in emissies enorm: waar fossiele plastics voor veel uitstoot zorgen, zijn de tassen van Natural Bag door het gebruik van biomassa CO2-neutraal. Bovendien is ook het productieproces bij beide producten energiezuinig, mede door met groene energie te produceren.

Integraal denken

Kortom: een indrukwekkend staaltje circulair denken. Wat zich in eerste instantie voordoet als een drietal problemen, heeft Natural Bag opgevat als een kans. Dat is de kracht van de circulaire economie: reststromen kunnen we ombuigen tot oplossingen voor de plasticproblematiek, voor de grootschalige ontbossing en waarschijnlijk voor nog veel meer milieuproblemen van deze tijd.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt MVO Nederland de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op. Dit artikel is geschreven door Thom Hamer in opdracht van MVO Nederland.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/38af69e4b31e8d819d9980c284071ce9_medium.jpg
Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this solution?