One Stop Shop woningrenovatie: energie- én kostenneutraal

One Stop Shop woningrenovatie: energie- én kostenneutraal
solution

Huiseigenaren die hun woning duurzaam willen renoveren weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Samen met studenten van de Hogeschool Utrecht ontwikkelde een aantal bouwbedrijven een One Stop Shop-renovatieconcept. Energieneutraal, maar ook kostenneutraal.

Doel en aanpak

Studenten van de opleidingen Bouwkunde en Bouwtechnische Bedrijfskunde ontwikkelden renovatieprototypes waarmee het huiseigenaren makkelijker wordt gemaakt om te kiezen voor duurzaam renoveren. Welke aanpassingen zijn verstandig, wie kan dit leveren en hoe verhouden de kosten zich tot de besparingen? Elk huis is anders en het energiegebruik per huishouden verschilt.

Het uitgangspunt is 'nul op de meter'. Vanuit dit uitgangspunt ontwikkelt One Stop Shop bijzondere businessmodellen, waarmee de woningrenovatie kostenneutraal (jaarlijks) uitpakt voor de eigenaren. Een voorbeeld: de eigenaar investeert een bedrag dat gelijk is aan wat hij of zij zonder verduurzaming maandelijks kwijt zou zijn aan het energiebedrijf over een aantal jaren. Uiteindelijk is de renovatie dan bijna gratis.

Resultaten

De duurzaam gerenoveerde woningen worden energieneutraal: ze verbruiken net zoveel energie als ze produceren. De prototypes en businessmodellen moeten geschikt worden voor toepassing op grote schaal, waardoor het aantrekkelijk is voor bedrijven om erin te investeren. Er kan tevens maatwerk aan klanten worden geboden, iets wat bestaande renovatieoplossingen niet bieden.

Prijzen

One-stop-shop is op 15 december 2014 uitgeroepen tot winnaar van de Duurzaamheidsprijs van Netwerk Utrecht2040. In mei 2015 ontving het project de titel ‘Meest Iconische Duurzame Project' in het hoger onderwijs van studentennetwerk Morgen en eind juli 2015 zijn drie projecten vanuit de One Stop Shop genomineerd voor de GasTerra Energizer Award. 

One_Stop_Shop_HU_(artikel).pdf
Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?