Plastic als duurzame grondstof voor PET Paviljoen in Enschede

Plastic als duurzame grondstof voor PET Paviljoen in Enschede
solution

In Enschede staat een paviljoen gemaakt van gerecyclede PET-flessen. De constructie blijft gedurende vijf jaar in de wijk Horstlanden-Veldkamp en toont aan dat het plastic afval een duurzaam alternatief biedt voor traditionele bouwmaterialen.

Het PET Paviljoen werd mogelijk gemaakt door het architectenbureau Project DWG en het samenwerkingsverband Loos.FM. Bij de ontwikkeling van de constructie hebben de initiatiefnemers gebruik gemaakt van transparante golfplaten die zijn gevuld met gebruikte PET-flessen.

Verder bestaat het paviljoen uit een staalconstructie die gemakkelijk gedemonteerd en hergebruikt kan worden.

Plastic als duurzame grondstof

Volgens de bouwers van het PET Paviljoen gooien Nederlandse huishoudens jaarlijks 5 miljard kilo afval weg. Een deel van het plastic afval wordt gered van de verbrandingsoven en tot balen geperst, waardoor ze geconcentreerd en hanteerbaar zijn, stelt Loos.FM.

Door de transparante golfplaten van het paviljoen te vullen met PET-flessen, zeggen de ontwikkelaars het plastic zelf als grondstof te gebruiken en niet het daaruit voortgekomen halffabricaat.

Pauzelandschap

Het plastic paviljoen maakt deel uit van een zogeheten pauzelandschap, waar een oplossing wordt geboden tegen leegstand in de stad door verschillende activiteiten te organiseren en initiatieven op te zetten op het gebied van duurzaamheid. Zo kunnen omwonenden onder meer tuinieren en samenkomen op het oude fabrieksterrein waar het PET Paviljoen tijdelijk staat.

Lego-blokken uit plastic afval

Eerder heeft een Colombiaanse architect lego-blokken uit plastic afval ontwikkeld. Hiermee zegt hij aan de groeiende vraag naar huisvesting te voldoen en tegelijkertijd zoveel mogelijk plastic afval te recyclen. Met zijn bedrijf Conceptos Plásticos wil de architect de milieuvoetafdruk van plastic in de Colombiaanse hoofdstad Bogota verminderen, door het afval te hergebruiken in de bouwsector. 

Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?