Plug-In-City - Circulaire Werkomgeving

Summary
Plug-In-City op Strijp-S is een tijdelijke invulling van de stukje stadsgebied wat een creatieve community vormt met grote nadruk op de circulaire economie.
Plug-In-City - Circulaire Werkomgeving
solution

Plug-In-City zet circulariteit in de Brainport Regio op de kaart door een proeftuin te ontwikkelen op een tijdelijke locatie. Vanuit zeecontainers werken ontwerpers, architecten, ambachtslieden, kunstenaars, gamers en ondernemers aan de circulaire gedachtegang.

Circular Creative Community

Plug-In-City is een creatieve community met grote nadruk op de circulaire economie, waarin duurzame strategieën gecombineerd worden met creatieve ontwikkelingen. Plug-In-City op Strijp-S is een tijdelijke invulling van de stukje stadsgebied dat in ontwikkeling is. Strijp-S zag ruim 10 jaar geleden Philips als bewoner sinds begin vorige eeuw vertrekken van Strijp-S. Er ontstond daarna een nieuwe stad in een stad waarbij een (sociaal) ecosysteem centraal staat. Plug-In-City is in 2015 snel doorontwikkeld tot een plek voor samenwerking en creatieve diversiteit. In de volgende jaren zal het verder ontwikkelen als een bottom-up creatieve community. De mogelijkheden zijn groot, van atelier tot galerie, van tijdelijke evenementen tot paviljoen. De bottom-up-gedachte en het selectiebeleid waarbij iedere initiatiefnemer moet bijdragen aan de community is dan ook reden geweest voor de jury van de Award 'Beste Circulaire werkomgeving van NL 2017’ om Plug-In-City tot winnaar uit de roepen.

Pluggers

De creatieve stad in de stad Eindhoven is onder ander opgebouwd uit hergebruikte zeecontainers, gestapeld rondom hofjes. De 'bewoners' van Plug-In-City, de zogeheten Pluggers, zijn een diverse groep van ontwerpers, architecten, ambachtslieden, kunstenaars, gamers en ondernemers. Een Plugger is in staat om 'in te pluggen' in de community en een voorstel te doen voor huisvesting van zijn of haar initiatief op Plug-In-City, om creatief te zijn, te delen en om zijn of haar identiteit te brengen naar de plek die samenwerking claimt te faciliteren.

Inspiratie & Interactie

Nieuw leven groeit op de voormalig braakliggende plek, afgedankte materialen worden herboren in nieuwe objecten en tijdelijke bouwwerken; planten nemen de open plekken over. De circulaire principes zijn gericht op warmte en respectvolle interactie. Plug-In-City biedt een inspirerend plek om samen te creëren en ideeën uit te wisselen, te relaxen of een kop koffie te drinken.

Verdere ontwikkeling

Plug-In-City 1.0 is in het eerste kwartaal van 2018 verhuist naar een centraal gelegen stukje grond op Strijp-S, het Ketelhuisplein, om op de huidige locatie plaats te maken voor definitieve gebouwen. Plug-In-City 2.0 wordt ruimer van opzet om alle facetten van de circulaire economie nog duidelijker weer te geven. Ook zal het een meer gezamenlijk bouwwerk worden in plaats van de huidige losse objecten. Hierdoor wordt samenwerken nog laagdrempeliger voor de bewoners en ontstaan er grotere collectieve ruimten. Verder hebben de circulaire partners op Plug-In-City de ambitie om het matchmakingplatform 040circulair.nl te initiëren. Kortom, voldoende plannen en groeimogelijkheden voor de toekomst.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?