Sterk voor Wasbaar wil met reviewsite het gebruik van wasbare luiers stimuleren en luierafval verminderen

Summary
Ondanks de voordelen voor milieu en portemonnee, kiezen weinig ouders voor wasbare luiers. De nieuwe reviewsite Wasbareluiersvergelijken.nl wil dit veranderen.
Sterk voor Wasbaar wil met reviewsite het gebruik van wasbare luiers stimuleren en luierafval verminderen
solution

Op 10 oktober, Dag van de Duurzaamheid, lanceert Sterk voor Wasbaar de eerste reviewsite voor wasbare luiers: Wasbareluiersvergelijken.nl. De reviewsite moet ouders helpen te kiezen voor wasbare luiers, een duurzaam alternatief voor wegwerpluiers. Op de website kunnen gebruikers hun mening geven over één van de 248 wasbare luiers van 48 verschillende merken.

Zelf startte ik met wasbare luiers toen ik schrok van de hoeveelheid luiers die ik na de geboorte van mijn eerste kind in de kliko gooide. Ik verdiepte mij in wasbaar, maar het kostte vele uren internetten voordat ik voldoende informatie had en de juiste luier had gevonden. Dit inspireerde mij tot het oprichten van Sterk voor Wasbaar. In 2017 lanceerde ik de onafhankelijke website WasbareluierWereld.nl waar nu de reviewsite aan wordt toegevoegd.

Duurzaam alternatief

Een gemiddelde baby produceert 260 kg aan luierafval per jaar, 5.300 luiers tot aan zindelijkheid. Wegwerpluiers bevatten houtpulp, plastic en synthetische korrels en de nodige chemische stoffen. Wasbare luiers bieden een duurzaam alternatief die bovendien uiteindelijk ook nog goedkoper is. Milieu Centraal berekende dat ook als je het wassen, wasmiddel en droger meetelt, wasbare luiers het beste zijn voor het milieu en dat een gemiddeld huishouden er minstens € 450,- per kind mee bespaart.

Drempels verlagen

Ondanks de voordelen voor milieu en portemonnee, laten vele (aanstaande) ouders zich ervan weerhouden voor wasbaar te gaan. Rondom wasbaar luieren hangt een wolk aan misverstanden en vooroordelen. Daarbij komt dat het soms even zoeken is naar het juiste type luier die bij jou en jouw kindje past. Tot slot is wasbaar wel voordeliger op de lange termijn, maar moet je in het begin een flinke aanschaf doen. Met mijn organisatie Sterk voor Wasbaar werk ik – samen met gemeenten, Milieu Centraal, luierwinkels en anderen - aan het verlagen van deze drempels. De reviewsite past naadloos in dit plan.

Informatie en gebruikservaring

Met de website WasbareluierWereld.nl bied ik al sinds 2017 onafhankelijke informatie en tips over wasbare luiers. Dat geeft ouders een idee over wat het inhoudt en voor welk systeem en materiaal ze kunnen kiezen. Want keuze is er genoeg; er zijn all-in-ones, prefolds, vouw-luiers en twee-delige systemen van katoen, bamboe, hennep of microvezel. Op Wasbareluiersvergelijken.nl kunnen ouders de volgende stap zetten en kijken welk merk en type luier het beste scoort. Om vervolgens, hopelijk, tot gebruik over te gaan. De reviewsite wordt gesteund door (online) winkels voor wasbare luiers, maar is en blijft geheel onafhankelijk. 

Partners

Mensen helpen in de oriëntatie en aanschaf van wasbare luiers is belangrijk. Om de (andere) drempels te verlagen, is er meer nodig. Sterk voor Wasbaar is daarom ook betrokken bij een plan om wasbaar luieren via verloskundigen en kraamhulpen veel breder onder de aandacht te brengen. Ook naar oplossingen als huur- of uitprobeerpakketten, luiermarkten of gespreide betalingen wordt gekeken. Want als we alle billetjes in Nederland in wasbare luiers kunnen krijgen, besparen we jaarlijks 144 miljoen kilo aan luierafval.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/f39cd0a83a1277bfb23aa15bc7b9ded3_large.jpg
Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?