Strukton bouwt geluidswal duurzaam met gras

Strukton bouwt geluidswal duurzaam met gras
solution

Strukton neemt een duurzaam geluidsscherm in gebruik dat langs het spoor bij Beverwijk is gebouwd. Deze constructie bestaat onder meer uit olifantsgras, dat na gebruik in het geluidsscherm weer kan worden verwerkt tot nieuwe bouwmaterialen.

Dat schrijft Cobouw. Strukton gebruikte het olifantsgras bij de bouw van het geluidsscherm voor de bewapening van het beton. Het biobased materiaal moet het beton versterken. In veel gevallen gebruiken bouwconcerns stalen staven of netten als betonwapening.

Volledig recyclebaar

Volgens Strukton is het olifantsgras volledig recyclebaar. Door het gras dicht bij de locatie van de geluidswal te verbouwen, bleef het transport van het materiaal beperkt. Het olifantsgras groeit snel en tijdens de groei neemt de plant veel CO2 op, die Strukton vervolgens opslaat door het gras te verwerken tot betonwapening.

Nadat de levensduur van het geluidsscherm is verstreken, is het olifantsgras te verwerken tot nieuwe bouwmaterialen, schrijft Cobouw.

Duurzame grondstof

Niet alleen beton, maar ook papier en bioplastic kunnen uit olifantsgras worden vervaardigd. Dat laat het bedrijf Nnrgy zien. Olifantsgras vormt de kern voor alle duurzame grondstoffen van het bedrijf. Nnrgy verbouwt het snelgroeiende gewas op grond die anders ongebruikt blijft. Dit maakt het gras volgens Nnrgy een duurzaam en marktconform alternatief voor traditionele grondstoffen.

Zo verkocht Nnrgy papier uit olifantsgras en produceerde het concern bio-afbreekbaar plastic zonder olie en biobased beton uit de 3D-printer.

Read more

Do you want to comment on this solution?