Van oude tenten naar schorten!

Van oude tenten naar schorten!
solution

Van oude tenten naar duurzame, mooie schorten: in de werkplaats van Citydwellers gebeurt het. En daar blijft het niet bij, want er zit ook nog eens een sociaal aspect aan vast.

Citydwellers

Jacqueline en Anke zijn de mensen achter stichting Citydwellers. Hun visie: een betekenisvolle positie innemen in Eindhoven op het gebied van duurzaam en social bottom-up ondernemerschap. Beiden hebben ervaring met het werken in de sociale omgeving, waarbij er de behoefte ontstond om meer te doen. Verder was er een gezamenlijke voorliefde voor de mode- en interieurwereld. Uit deze twee componenten is Citydwellers ontstaan.

Van oude tenten tot schorten

Citydwellers heeft een fysieke winkel waar verschillende interieur en mode artikelen worden verkocht. Verscheidene artikelen die worden verkocht, zijn gemaakt in de werkplaats van Citydwellers. Het meest recente project zijn de duurzame schorten. Deze worden gemaakt van oude tenten die worden gedoneerd. Jacqueline: "De totstandkoming van dit project was niet makkelijk, want er is een ontwerper, doelgroep, financierder en leverancier voor nodig."

Samenwerking met Social Label Tilburg

Citydwellers was al eerder een samenwerking met Social Label aangegaan en heeft dit in het afgelopen jaar uitgebreid met een Social Label product. Samen met ontwerper Borre Akkersdijk, gemeente Eindhoven en Summa College hebben ze het project voor vroegtijdige schoolverlaters gerealiseerd. De onervaren starters kunnen na een aantal lessen in de basistechnieken van het naaivak aan de slag met de productie van een schort. De meer ervaren deelnemers maken een gave regenjas.

De Waard tenten

Zoals Jacqueline al aangaf, is er ook een leverancier nodig en Borre Akkersdijk en Social Label hebben De Waard tenten kunnen enthousiasmeren. De Waard tenten is een gevestigde naam binnen de tentenwereld en zij leveren de oude tenten aan.

Borre Akkersdijk

Bij het vinden van een ontwerper blijkt dat het belangrijk is om een breed netwerk te hebben. Via het netwerk van Social Label zijn ze er in geslaagd om niemand minder dan Borre Akkersdijk te contacteren. Als vernieuwend ontwerper was Borre Akkersdijk enthousiast over het project en hij heeft dan ook een schort en regenjas ontworpen. 

Vroegtijdige schoolverlaters

Het project loopt nu en er worden schorten gemaakt in de werkplaats van Citydwellers. Deze worden door vroegtijdige schoolverlaters gemaakt. Het doel is om deze jongeren weer terug op school te krijgen. Dit project geeft ze tussentijds invulling, zodat ze zich kunnen ontplooien en ontwikkelen. De producten worden echt verkocht en dat geeft een extra boost voor de makers.

De schorten
Tijdens de Dutch Design Week 2015 zijn de eerste schorten gepresenteerd en ook verkocht op de locatie van Piet Hein Eek. De deelnemers waren de hoofdrolspelers op de catwalk en in een productfilmpje. De schorten gaan een leven lang mee, omdat de tentenstof van hoge kwaliteit is. De schorten liggen in de Cornerstore van Citydwellers en ze zijn voor 60 euro te koop.

Meer informatie over het project staat op de site.

Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here
person

Anke Blumenberg

Employee at Citydwellers

Do you want to comment on this solution?