Young professionals zetten circulaire projecten op in Zuidas

Young professionals zetten circulaire projecten op in Zuidas
solution

De Green Business Challenge Zuidas is een traject waarin young professionals de uitdaging aan gaan om zelf initiatieven te ontwikkelen die een concrete bijdrage leveren aan een duurzame Zuidas. In een klein team zetten zij een duurzaam project op poten. Het resultaat? Duurzamere kantoorartikelen en de opzet van een vergistingsinstallatie bij de Zuidas.

Binnen vijf maanden impact maken met een duurzaam project, dat was het doel van deze Challenge. De teams identificeerden een aantal thema's, zoals papierverspilling, kraanwatergebruik, voedselverspilling, duurzame kerstgeschenken, koffiebekers en energie- en waterbesparing. Door in gesprek te gaan met deelnemende bedrijven en te onderzoeken op welke terreinen makkelijk verandering kan worden gerealiseerd, kwamen zij uiteindelijk tot 2 casussen.

Circulaire kantoorartikelen

Team The Circle is met individuele bedrijven in gesprek gegaan en heeft daarbij gebruik gemaakt van een zelf ontwikkelde flowchart. Hiermee kon men boven water halen welke producten nog konden worden verduurzaamd op de werkvloer. Zo heeft het team voor elkaar gekregen om de koffiebekers van AkzoNobel, die door een plastic binnenlaag niet recyclebaar waren, te laten vervangen door recyclebare papieren cups. Ook hebben ze er voor gezorgd dat bij CBRE het gebruik van wegwerp bekers is gedaald met 28% tot nu toe. Bij Inbo en Loyens & Loeff hebben ze de wegwerppennen laten vervangen door duurzame pennen die zijn gemaakt van gerecycled plastic. As we speak onderzoekt het team of er nog meer kantoorartikelen in gebruik zijn die duurzamer of circulair kunnen worden ingekocht.

Vergistingsinstallatie in Zuidas

Het team Taste your Waste wilde een goede bestemming vinden voor (organisch) afval. Zij richtten zich op het plaatsen van een vergistingsinstallatie in het gebied. Hiermee hoeft organisch afval niet meer vervoerd te worden, wat energie bespaard. Het afval wordt lokaal omgezet in groene energie, water, warmte en compost.

Het team zocht de samenwerking met The Waste Transformers (TWT). Taste your Waste heeft TWT in contact gebracht met de Vrije Universiteit, die geïnteresseerd is om de vergistingsinstallatie in Zuidas te realiseren en hier mogelijk aan wil meewerken. Ook zocht en vond het team meerdere Zuidasbedrijven die hun organisch afval in de toekomst door TWT willen laten ophalen en verwerken. Gezien de omvang en de kosten van het project, is dit ook na vijf maanden nog een “work in progress”. De belangrijkste voorbereidingen zijn getroffen en GBC Zuidas gaat zich verder sterk maken om de vergistingsinstallatie daadwerkelijk in Zuidas te krijgen. Wordt vervolgd!

Wil je meer weten over de aanpak en uitwerking van deze projecten? Neem dan contact met ons op!

Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?